Riblja pita s krumpirom
Sastojci za četiri osobe:
- 550 g krumpira izrezanog na četvrtine
- 30 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crvena i 1 zelena paprika
- 3 češnja češnjaka
- 800 g pelata
- ¼ čajne žličice soli
- Papar
- 30 g crnih maslina bez koštica
- 450 g fileta bakalara bez kože
- 60 g sjeckanih badema
- 6 crnih maslina bez koštica za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Skuhajte krumpir, ocijedite i ispasirajte s maslacem i polovicom umućenog jajeta.
Smjesu rasporedite na dno i stranice velikog kalupa za pite.
Čajnom žličicom valovito oblikujte rub pite.
Premažite krumpir ostatkom umućenog jajeta te pecite u pećnici 15 minuta.
U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi te 5 minuta pirjajte papriku i češnjak da paprika omekša.
Povremeno promiješajte.
Dodajte pelate i pustite da proključa.
Smanjite vatru i krčkajte bez poklopca 15 minuta ili sve dok se tekućina ne ukuha za polovicu.
Umiješajte sjeckane masline.
Jednu trećinu smjese stavite žlicom na pečenu koricu od krumpira.
Na umak rasporedite polovicu bakalara, pa opet zalijte trećinom umaka.
Složite još jedan sloj s bakalarom te zalijte umakom.
Foto: Canva
Posipajte sjeckanim bademima. A ako ih ne volite, možete pitu posipati vlascem.
Pecite u sredini pećnice 20 – 25 minuta ili dok se riba ne počne raspadati što možete provjeriti vilicom.
Ukrasite maslinama.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.