Punjeni zapečeni šampinjoni
Sastojci:
- 700 g većih šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- ¼ šalice krušnih mrvica
- Sol i papar
- ¼ šalice svježe naribanog parmezana, plus još za posluživanje
- 120 ml krem sira
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog na sitno, plus za ukras
- 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite lim za pečenje.
Gljivama uklonite stapke i sitno ih nasjeckajte.
Klobuke poslažite na lim za pečenje udubljenim dijelom prema gore.
U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac.
Dodajte nasjeckane stapke gljiva i kuhajte dok voda koju puste ne iskuha, oko 5 minuta.
Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte krušne mrvice i pustite da se malo zapeku oko 3 minute.
Posolite i popaprite.
Foto: Canva
Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi.
Malo ohlađenu smjesu prebacite u veliku zdjelu i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu.
Posolite i popaprite.
Klobuke gljiva napunite nadjevom i pospite s još parmezana.
Pecite u pećnici dok gljive ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lijepu boju, 20 minuta.
Prije posluživanja ukrasite svježim peršinom.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.