Ako tražiš savršeno hrskave krumpiriće, ovo je recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Nije riječ o klasičnom pečenju – ovdje svaki krumpirić dobiva meko, sočno srce i zlatnu, hrskavu koricu koja se topi u ustima. Tajna je u kratkom prokuhavanju s dodatkom sode bikarbone i temeljca, a zatim u bogatom sloju maslaca, češnjaka i naribanog parmezana.
Ovo je recept za one koji vole okus i teksturu u savršenom balansu, idealan kao prilog uz meso, burger ili jednostavno kao samostalni snack dok gledate utakmicu.
Sastojci
- 680 g malih krumpira
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica pilećeg temeljca u prahu (ili kocka)
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice ulja
- 1,5 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice sušenog peršina
- ½ žličice talijanske mješavine začina
- ¼ žličice soli i papra
- 150 g naribanog parmezana
Priprema
- Kuhanje krumpira
Stavite cijele krumpire u lonac s vodom, dodajte sodu bikarbonu i temeljac. Kuhajte dok ne omekšaju toliko da vilica lako prolazi kroz njih – to osigurava mekano srce krumpirića. - Rezanje i priprema začina
Ocijedite krumpire i narežite ih na komade veličine zalogaja.
Otopite maslac i pomiješajte ga s uljem, češnjakom u prahu, peršinom, talijanskim začinima, solju i paprom. - Oblaganje i pečenje
Prelijte krumpire maslacom-začinjenom mješavinom i dodajte 100 g parmezana. Sve dobro promiješajte da svaki komadić bude prekriven.
Rasporedite krumpire na pleh obložen papirom za pečenje, pospite ostatkom parmezana i pecite na 190 °C 30–40 minuta, dok ne dobiju zlatno-hrskavu koricu.

Foto: Canva
Savjeti za pravi “wow efekt”
- Za dodatnu hrskavost, nakon kuhanja krumpire možete kratko protresti u cjedilu – to će ukloniti višak vlage i dodatno učvrstiti koricu.
- Poslužite odmah, dok su vrući i hrskavi.
- Eksperimentirajte s dimljenom paprikom ili čili pahuljicama za malo “muškog” štiha u okusu.
Ovi krumpirići nisu samo prilog – oni su pravi sporedni junak svakog obroka. Mekani iznutra, hrskavi izvana i puni aromatičnog parmezana, lako će postati omiljeni recept kod svakog muškarca koji voli dobar, jednostavan i efektan obrok.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.



