Hrskavi krumpirići s češnjakom i parmezanom – recept za savršen snack ili prilog

Ako tražiš savršeno hrskave krumpiriće, ovo je recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Nije riječ o klasičnom pečenju – ovdje svaki krumpirić dobiva meko, sočno srce i zlatnu, hrskavu koricu koja se topi u ustima. Tajna je u kratkom prokuhavanju s dodatkom sode bikarbone i temeljca, a zatim u bogatom sloju maslaca, češnjaka i naribanog parmezana.

Ovo je recept za one koji vole okus i teksturu u savršenom balansu, idealan kao prilog uz meso, burger ili jednostavno kao samostalni snack dok gledate utakmicu.

Sastojci

  • 680 g malih krumpira
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žlica pilećeg temeljca u prahu (ili kocka)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 1,5 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice sušenog peršina
  • ½ žličice talijanske mješavine začina
  • ¼ žličice soli i papra
  • 150 g naribanog parmezana

Priprema

  1. Kuhanje krumpira
    Stavite cijele krumpire u lonac s vodom, dodajte sodu bikarbonu i temeljac. Kuhajte dok ne omekšaju toliko da vilica lako prolazi kroz njih – to osigurava mekano srce krumpirića.
  2. Rezanje i priprema začina
    Ocijedite krumpire i narežite ih na komade veličine zalogaja.
    Otopite maslac i pomiješajte ga s uljem, češnjakom u prahu, peršinom, talijanskim začinima, solju i paprom.
  3. Oblaganje i pečenje
    Prelijte krumpire maslacom-začinjenom mješavinom i dodajte 100 g parmezana. Sve dobro promiješajte da svaki komadić bude prekriven.
    Rasporedite krumpire na pleh obložen papirom za pečenje, pospite ostatkom parmezana i pecite na 190 °C 30–40 minuta, dok ne dobiju zlatno-hrskavu koricu.
Hrskavi krumpirići s češnjakom i parmezanom

Foto: Canva

Savjeti za pravi “wow efekt”

  • Za dodatnu hrskavost, nakon kuhanja krumpire možete kratko protresti u cjedilu – to će ukloniti višak vlage i dodatno učvrstiti koricu.
  • Poslužite odmah, dok su vrući i hrskavi.
  • Eksperimentirajte s dimljenom paprikom ili čili pahuljicama za malo “muškog” štiha u okusu.
Neki baner

Ovi krumpirići nisu samo prilog – oni su pravi sporedni junak svakog obroka. Mekani iznutra, hrskavi izvana i puni aromatičnog parmezana, lako će postati omiljeni recept kod svakog muškarca koji voli dobar, jednostavan i efektan obrok.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed