U nastavku donosimo pet biljnih čajeva koji se ističu svojim blagotvornim djelovanjem na probavu i koje biste mogli uključiti u svoju svakodnevicu kako biste se osjećali bolje i lakše nakon blagdanskih gurmanskih užitaka:
Metvica
Metvica je poznata po osvježavajućem okusu i sposobnosti smirivanja želuca. Istraživanja na životinjama i ljudima pokazuju da mentol, spoj u metvici, poboljšava probavne probleme. Također, ulje metvice koristi se za ublažavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), uključujući bolove u trbuhu, nadutost i plinove.
Đumbir
Đumbir se često koristi kao začin, a njegovi spojevi (gingeroli i šogaoli) potiču kontrakcije želuca i pražnjenje pa može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova i loše probave.
Komorač
Komorač ima okus sličan sladiću i jede se sirov ili kuhan. Istraživanja pokazuju da čaj od komorača može spriječiti čireve i ublažiti zatvor.
Maslačak
Ekstrakti maslačka potiču probavu stimulirajući mišićne kontrakcije i protok hrane kroz probavni sustav.
Foto: Canva
Korijen bijelog sljeza
Korijen bijelog sljeza sadrži polisaharide koji oblažu probavni trakt i smanjuju unutarnje upale pa je ovaj čaj odličan ako vas duže muče probavne tegobe.
Neka biljni čajevi postanu dio vaše rutine nakon teških obroka i blagdanskih dana kako biste svom tijelu pružili potrebnu podršku i osjećali se vitalnije.
Zaključak
Briga o probavi nakon obilnih obroka ne mora biti komplicirana. Uz nekoliko jednostavnih koraka, poput uvođenja biljnih čajeva u svakodnevnu rutinu, možete osigurati bolju probavu i osjećaj lakoće.
Bilo da birate metvicu za smirenje želuca, đumbir za brži metabolizam ili maslačak za poticanje probave, ovi prirodni saveznici pružit će vam potrebnu podršku. Uživajte u blagodatima biljnih čajeva i dopustite svom tijelu da se regenerira i povrati energiju.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.