Aktualno: Nadobudna mama traži nekog da sinu piše maturalni rad

Što je to krivo u našem društvu? Što se to desilo i kada, u kojem trenutku smo postali izgubljeni, pobrkanih lončića, izvitoperenih vrijednosti i čudnih postavki u glavama?

Sve što je nekoć bilo sramotno, sada je normalno. Samo što eto ipak nije.

U apsurdistanu u kojem živimo, nitko se više ne libi biti ono što je i to na očigled.

Neki baner

Nasilje, korupcija, nepotizam i uhljebi na sve strane. A sada i roditelji, koji su prije barem svoja podmićivanja profesora i kupovanje diploma svojoj “zlatnoj dječici” radili ispod stola, izlaze javno.

Tako je na bespućima Facebooka do nas dolutala i objava stanovite mame u grupi Jezičari, gdje je otvoreno tražila da joj neki profesor medicine napiše maturalni rad za sineka, učenika pete godine medicinske škole!

To što će stanoviti sinek uskoro na našu žalost, u rukama imati ljudski život, nju očito nije pretjerano zanimalo, jer važno je da njeno dijete, ljubi ga majka, dobije svoju diplomicu a ona se na istom tom fejsu uspije pohvaliti da joj je sinek ni manje ni više, nego maturirao i krenuo putem da postane dotur!

Živila siva ekonomija!

Ajde da je to izdvojeni slučaj, ali takvi oglasi iskaču svakodnevno. Nitko ih ne doživljava, a pisanje maturalnih, seminarskih pa čak i diplomskih radova, kod nas su očito unosan biznis.

U međuvremenu, zaključujemo da ni u avion više nećemo ako je domaća aviokompanija u pitanju, a kamoli doktoru, jer tko zna tko je to zapravo umjesto njega studirao? Dok je on pa eto ispijao kafice na terasi kvartovskog birca, a mama mu nalazila za sitne pare, nekog da mu piše danas maturalni a sutra seminarske.

Ovo nas kao društvo izjeda od osnovne škole, svi to pratimo, svi vidimo i svi se pravimo slijepi. A pitanje se postavlja, dokle? Zbog nesposobnih ljudi na važnim funkcijama, ovih dana gledamo kako stradavaju najmanji, oni nemoćni. I opet, šutimo. Glasni jedino u protestima po drruštvenim mrežama. Tužno.

No, da skratimo priču i ne pišemo traktate o ambicioznim roditeljima, Barilovićima i tome kako nitko neće biti keramičar dok ne mora.

Svi moraju završiti s odličnim ili drama samo eskalira dalje. Današnji roditelji su čudo!

Znaš li ti pilotirati ili držati skalpel? Očito nije bitno. Bitna je diploma i kupljeno radno mjesto, ili dogovoreno preko “štele”.

Jedno je sigurno, više se ne pokušavaju ni sakriti, što znači zapravo da je to velikoj većini prihvatljivo! Jasno je da je toga bilo uvijek ali na marginama. Ali, pisati oglas za posao za takve stvari!?

Političari imate puno posla, počevši od sebe… a ni mi ostali, takozvani “mali” ljudi, ne zaostajemo!

Marija Klasiček & Mario Vešligaj / Foto: Facebook


*Ime zaštićeno, podatci poznati redakciji, zbog zaštite podataka.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed