Trčanjem do dobrog zdravlja

Dugi svibanjski dani idealni su za sportske aktivnosti na otvorenom.

Trčanje me jako osnažuje, a to nisu samo hormoni sreće. Kada proživljavam nešto jako emotivno, jednostavno odem trčati. Možete biti sigurni da ću se vratiti snažnija i bistrijih misli – tvrdi slavna pjevačica Alanis Morissette.

I nije jedina. Milijuni ljudi diljem svijeta navode trčanje kao omiljenu tjelesnu aktivnost kojom jačaju kondiciju i sređuju misli. Mnogo je i znanstveno dokazanih benefita jedne od najstarijih ljudskih aktivnosti koja nikada neće izići iz mode bilo da trčite za svoj gušt, u paru, u skupinama ili čak maraton. 

Blagodati trčanja

Neki baner

Mnogo je blagodati trčanja – fizičkih, psihičkih i socijalnih. Osim što ćete upoznati druge zaljubljenike u taj sport, trčanjem ćete ojačati kosti i mišiće, poboljšati zdravlje kardiovaskularnog i respiratornog sustava, imati dobru liniju, smanjiti stres…

Dokazano je da trčanje smanjuje rizik od nastanka kancerogenih bolesti, odnosno samo 30 – ak minuta trčanja svaki dan čini čuda kada je riječ o imunosnom sustavu. Trčanjem se povećava broj stanica koje uništavaju štetne tvari u organizmu – viruse, bakterije i zloćudne stanice odgovorne za nastanak raznih oboljenja. Pomaže u prevenciji dijabetesa, a utječe i na mentalne sposobnosti.

Trčanjem do dobrog zdravlja

Foto: Canva

Rezultati istraživanja potvrđuju da trčanje stimulira mozak. Već nakon nekoliko dana redovitog treninga mozak postaje bogatiji za nekoliko stotina tisuća novih neuroloških stanica. I to stanica zaduženih za stvaranje sjećanja i prisjećanje. Ali i za vještine odgovorne za učenje i druge kognitivne zadatke.

Savjeti za početnike

Prije nego što se zaputite na stazu obratite pozornost na udobne i kvalitetne tenisice za trčanje. Kao i na adekvatnu opremu ovisno o vremenskim uvjetima. Obavezno je i desetominutno zagrijavanje te se njime mišići spremaju na trening te poboljšavaju količinu krvi i cirkulaciju.

Stručnjaci za zagrijavanje predlažu među ostalim brzo hodanje, čučnjeve, iskorake, podizanje na listove i slične vježbe prije samo trčanja.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed