Ričet (varivo od ječma)

Možda se sjećate variva od graha i ječma iz djetinjstva koje niste voljeli, a bake i mame su ga često kuhale. Ovo jelo zove se ričet, a bilo je jedno od najčešće pripremanih jela na žlicu.

Ričet 

Sastojci:

  •  200 g graha 
  •  200 g oljuštenog ječma 
  •  1 luk
  •  1 mrkva 
  •  1 žlica masti 
  •  70 ml soka od rajčice 
  •  2 – 3 češnja češnjaka 
  •  1 žlica brašna 
  •  Suho meso ili slanina 
Ričet 

Foto: Canva

Priprema:

  1. Grah prelijte vodom i ostavite da se namače nekoliko sati najbolje preko noći.
  1. Vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. 
  1. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i dodajte još vode.
  1. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. 
  1. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. 
  1. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša i dodajte u grah. 
  1. U isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol.
  1. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. 
  1. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta. 
Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed