Možda se sjećate variva od graha i ječma iz djetinjstva koje niste voljeli, a bake i mame su ga često kuhale. Ovo jelo zove se ričet, a bilo je jedno od najčešće pripremanih jela na žlicu.
Ričet
Sastojci:
- 200 g graha
- 200 g oljuštenog ječma
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 žlica masti
- 70 ml soka od rajčice
- 2 – 3 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- Suho meso ili slanina

Foto: Canva
Priprema:
- Grah prelijte vodom i ostavite da se namače nekoliko sati najbolje preko noći.
- Vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije.
- Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i dodajte još vode.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
- Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće.
- Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša i dodajte u grah.
- U isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol.
- Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode.
- Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.