Pumpkin pie
Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 25 dag brašna
- 12 dag maslaca
- 5 dag šećera
- 1 jaje srednje veličine
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 40 dag bundeve
- 15 dag šećera
- 3 jaja
- 125 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Narežite bundevu na manje kockice.
- U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavrije i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša.
- Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu.
- Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.
- Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
- U brašno ubacite sol i šećer.
- Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima.
- Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.
- U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto.
- Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti.
- Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem.
- Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta.
- Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
- Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte.
- Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup.
- Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti.
- Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva.
- Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta.
- U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.
- Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva.
- Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče.
- Bit će gotova za 40-ak minuta.
- Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.