Pumpkin pie – američka jesenska pita 

Želite drugačiji doživljaj kasne jeseni i želite slasnu pitu kojoj nitko neće moći odoljeti? Možda je vrijeme da posegnete za pitom koja je tradicionalno s Američkog kontinenta i veoma je popularna. Riječ je o Pumpkin pie – američkoj piti od bundeve koja polako osvaja cijeli svijet a osvojila je i nas.

Pumpkin pie 

Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 25 dag brašna
  • 12 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • 1 jaje srednje veličine
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 40 dag bundeve
  • 15 dag šećera
  • 3 jaja
  • 125 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Narežite bundevu na manje kockice.
  1.  U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavrije i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. 
  1. Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. 
  1. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.
  1. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
  1.  U brašno ubacite sol i šećer. 
  1. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima.
  1.  Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.
  1. U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto.
  1.  Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti.
Pumpkin pie
  1.  Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem.
  1.  Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. 
  1. Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.
  1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. 
  1. Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte.
  1.  Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup. 
  1. Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti.
  1.  Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  1. Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva.
  1.  Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta.
  1.  U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.
  1. Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva.
  1.  Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče.
  1.  Bit će gotova za 40-ak minuta.
  1.  Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.
Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed