Makos teszta – slatka čarolija maka i tjestenine

Jednostavna jela često nose najveću dozu nostalgije, a Makos teszta nije iznimka. Ovaj klasični mađarski recept spaja svilenkaste rezance, aromatični mak i prstohvat šećera u prahu kako bi stvorio desert koji je istovremeno rustikalan i neodoljivo ukusan. Iako možda djeluje skromno, Makos teszta osvaja svojom bogatom teksturom i dubokim, orašastim okusom maka. Idealan je izbor kada želite nešto brzo, a nezaboravno – bilo kao desert, lagani međuobrok ili čak slatku večeru. Pripremite se za slatko putovanje u mađarsku kuhinju!

Makos teszta – tjestenina s makom

Sastojci:

  • 340 g širokih rezanaca
  • ½ šalice mljevenog maka
  • 6 žlica šećera u prahu (ili po ukusu)
  • 5 žlica hladnog maslaca (rezanog na manje komade)
  • Prstohvat soli
  • (po želji) Naribana korica limuna ili naranče za aromu
  • (po želji) Žlica vanilin šećera ili kap vanilin ekstrakta

Priprema:

  1. Priprema rezanaca:
    Skuhajte široke rezance u slanoj vodi dok ne budu al dente. Pazite da ih ne prekuhate – trebaju zadržati čvrstu teksturu. Sačuvajte ½ šalice vode od kuhanja prije nego što procijedite tjesteninu.
  2. Priprema maka:
    Sameljite mak (ako već nije mljeven) te ga pomiješajte s šećerom u prahu. Za dodatnu aromu, možete dodati prstohvat soli, vanilin šećer ili naribanu koricu limuna/naranče.
  3. Spoj tjestenine i maka:
    Vratite procijeđene rezance u posudu. Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi i ravnomjerno obloži tjesteninu. Zatim dodajte smjesu maka i šećera. Ako je smjesa pregusta, ulijte malo sačuvane vode od kuhanja kako biste dobili kremastu teksturu.
  4. Završni dodir:
    Zagrijte sve skupa na laganoj vatri, neprestano miješajući, kako bi se okusi proželi.
  5. Posluživanje:
    Tjesteninu poslužite u dubokim tanjurima dok je još topla. Po želji, dodatno pospite šećerom u prahu i makom za dekoraciju.
Makos teszta

Foto: Canva

Savjeti za dodatno uživanje:

  • Za bogatiju varijantu: Dodajte žlicu kiselog vrhnja ili žlicu slatkog vrhnja pri miješanju.
  • Za hrskavost: Na kraju pospite tostiranim makom ili nasjeckanim orasima.
  • Za moderni twist: Umjesto šećera u prahu, koristite med ili javorov sirup za laganiju slatkoću.
  • Za ljubitelje voća: Uz tjesteninu poslužite svježe ili marinirane višnje ili ribizle za kontrast okusa.

Zaključak

Makos teszta je jelo koje nas podsjeća na ljepotu jednostavnosti. U samo nekoliko koraka, uz nekoliko osnovnih sastojaka, nastaje desert koji zrači toplinom domaće kuhinje. Bilo da ga pripremate za sebe ili želite oduševiti goste, ovo jelo uvijek će biti pun pogodak. Uz dodatak vlastite kreativnosti, svaka verzija ovog recepta postaje posebna priča. Želimo vam ugodan obrok i, naravno, jó étvágyat!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed