Ljubav prema moći i kako se manifestira u odnosima?

Moć koju pokazujemo u svakodnevnom životu ili se s njom poistovjećujemo u obliku nekog autoriteta, oslanja se na ono više u nama. Ako se sjećate, u vrtiću je to onaj moment u kojem kažemo: „moj tata je jači od tvog“. U ‘odraslom’ svijetu u kojem živimo, bogatstvo je simbol moći. Međutim, ako milijunaš izgubi svoje milijune, katkada se dogodi da partnerica izgubi interes za njega i napusti ga jer je nestalo to ‘više’ i nadmoćnije.

Ipak, ako me vole zbog “nečega što je u meni više od mene samoga”, sam intenzitet te ljubavi može se lako pretvoriti u strasnu mržnju. U nasilni pokušaj da se taj objekt – višak u meni koji smeta mom partneru, nasilno uništi razvodom. Primjerice, ako ovladate svojom voljom kroz disciplinu, yogu, meditaciju ili kroz neku drugu tehniku, tada se najviše osjeti ovaj aspekt u odnosu. To našem partneru ne ostavlja mogućnost ulaska u žrtvu.

Primjerice, partner je kroz suze tražio pažnju i opravdavao svoju nemoć, ali ipak vidi da mora izaći iz tog stanja i postati suučesnik ljubavi. Tada je partner razgolićen kao na vjetrometini. Vidi sebe, a pošto je teško gledati sebe obično se žrtva u pravilu okreće ljutnji. U ovom slučaju marginaliziranje partnera kroz riječi: čudak, lažni duhovnjak i dr.

Neki baner

Rijetko se događa da se jedan partner razvije, a drugi ostane na starim shvaćanjima.

U prvom slučaju, možemo suosjećati s bogatašem: daleko je ugodnije znati da me žena voli zbog mojih milijuna (ili moći, ili slave.) Ta svijest mi omogućuje da održim sigurnu distancu, da izbjegnem preduboko uplitanje u stvarnu ljubav i razotkrivanje partnerici samoga sebe.

Projekcije

Problem se javlja kad drugi vidi u meni “nešto više od mene samoga”. Tada je široko otvoren put za paradoksalni kratki spoj između ljubavi i mržnje. Recimo, cijelog života želimo uspjeh, ali u tom naumu nismo uspjeli. Tada se baš zaljubimo u uspješnu osobu, dolazi do projiciranja nadmoći i tada kreće sva moguća projekcija spomenutog kratkog spoja.

S druge strane, ‘uspješni’ partner bira inferiornu osobu kako bi se divila njenom ili njegovom uspjehu. Jer, ljubav i identifikaciju taj partner vidi samo kroz moć i status. Ipak, takav partner lako mijenja status divljenja u progonitelja. Postajete, htjeli to ili ne, neosviještena slika roditelja ili oca kojeg inače tražimo u opsesivnoj želji za moći u vanjskom svijetu. Želja za ‘očevim’ prihvaćanjem u ‘odraslom svijetu’ postoji želja za statusom ili bogatstvom.

Ljubav prema moći
Photo by Tima Miroshnichenko

Stoga, kada volite ili mrzite partnera, pokušajte vidjeti niste li se zaljubili u taj agens ili dio nadmoći koji projicirate u partnera? A, kada otkrijete da ste ‘prevareni’, kada vidite realnu osobu proživite mržnju i ljutnju i počnite voljeti. U tom trenutku je tek moguća ljubav.

Nikola Žuvela, atma

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed