Limun rolice
Sastojci:
Za rolice:
- 300 ml punomasnog mlijeka, zagrijanog
- 2 žličice aktivnog suhog kvasca
- 1 žličica bijelog šećera (za bujanje kvasca)
- 4 ¾ šalice (593 g) višenamjenskog brašna
- 1 ½ čajna žličica soli
- 2 žlice (25 g) bijelog šećera
- 2 jaja, umućena
- ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
- ½ žlice vanilije
- 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
Za nadjev:
- ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
- ½ šalice (110 g) smeđeg šećera
- ½ šalice (100 g) bijelog šećera
- 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
- 2 žlice (30 ml) svježeg soka od limuna
- ¼ žličice soli
- ¼ šalice (60 ml) gustog vrhnja (za ulijevanje između kiflica)
Za glazuru:
- ¼ šalice (56 g) neslanog maslaca, omekšalog
- 113 g krem sira, hladnog
- ¾ šalice (97 g) šećera u prahu
- ½ žlice (5 g) limunove korice
- ½ žlice svježeg soka od limuna
Priprema:
- Priprema kvasca: U manjoj zdjeli pomiješajte aktivni suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne počne pjeniti.
- Miješanje suhi sastojaka: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. U smjesu dodajte umućena jaja, vaniliju, limunovu koricu i omekšali maslac, te sve dobro promiješajte.
- Dodavanje kvasca: U smjesu suhog brašna dodajte pripremljeni kvasac i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Prebacite smjesu na kuku za tijesto i mijesite oko 7-10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i postane glatko.
- Podizanje tijesta: Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u namašćenu zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 do 1,5 sat, ili dok se volumen ne udvostruči.
- Priprema nadjeva: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte omekšali maslac, smeđi i bijeli šećer, limunovu koricu, sok od limuna i sol. Sve dobro izmiješajte u maloj zdjeli.
- Razvlačenje tijesta: Kada se tijesto udvostruči, izvadite ga iz zdjele, probušite da izađe zrak, i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik.
- Dodavanje nadjeva: Ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev po cijeloj površini tijesta i čvrsto zarolajte. Odrežite krajeve kako bi rolice bile ujednačene.
- Rezanje rolica: Koristeći konac ili vrlo oštar nož, izrežite tijesto na 12 jednakih rolica. Stavite ih u vatrostalnu posudu i ulijte vrhnje između svake rolice.
- Drugi rast: Pokrijte rolice plastičnom folijom i ostavite ih na toplom mjestu da se dižu oko sat vremena ili dok ne udvostruče volumen.
- Pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite rolice 20-25 minuta dok ne dobiju svjetlozlatnu boju.
- Priprema glazure: Za glazuru, pomiješajte omekšali maslac, krem sir, šećer u prahu, limunovu koricu i sok od limuna. Dobro promiješajte dok ne postane glatko.
- Završni detalj: Kada su rolice pečene, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih prelijte pripremljenom glazurom.
I to je to! Uživajte u svakoj sočnoj zalogaji ove limun rolice, savršenog okusa i teksture, koja će zasigurno postati omiljeni desert na vašem božićnom stolu.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.