Limun rolice: Savršen Božićni desert za vaš stol

Blagdanski ugođaj, obitelj, i miris svježe pečenih kolača – sve je to ono što čini Božić posebnim. Ako ove godine želite počastiti sebe i svoje najmilije nečim posebnim, ove limun rolice će sigurno biti pun pogodak. Sklad svježeg limuna u savršeno mekanom dizanom tijestu stvorit će okus koji će vas podsjećati na tople trenutke zajedništva. Priprema ovih rolica sama po sebi je zabava, a rezultat je desert koji je neodoljivo ukusan i mirisan, idealan za blagdanski stol. Svi ćemo se zasigurno složiti – ne postoji ništa bolje od mirisa limuna i svježeg tijesta koji se šire iz pećnice!

Limun rolice

Sastojci:

Za rolice:

  • 300 ml punomasnog mlijeka, zagrijanog
  • 2 žličice aktivnog suhog kvasca
  • 1 žličica bijelog šećera (za bujanje kvasca)
  • 4 ¾ šalice (593 g) višenamjenskog brašna
  • 1 ½ čajna žličica soli
  • 2 žlice (25 g) bijelog šećera
  • 2 jaja, umućena
  • ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • ½ žlice vanilije
  • 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)

Za nadjev:

  • ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • ½ šalice (110 g) smeđeg šećera
  • ½ šalice (100 g) bijelog šećera
  • 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
  • 2 žlice (30 ml) svježeg soka od limuna
  • ¼ žličice soli
  • ¼ šalice (60 ml) gustog vrhnja (za ulijevanje između kiflica)
Neki baner

Za glazuru:

  • ¼ šalice (56 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • 113 g krem sira, hladnog
  • ¾ šalice (97 g) šećera u prahu
  • ½ žlice (5 g) limunove korice
  • ½ žlice svježeg soka od limuna
Limun rolice

Priprema:

  1. Priprema kvasca: U manjoj zdjeli pomiješajte aktivni suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne počne pjeniti.
  2. Miješanje suhi sastojaka: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. U smjesu dodajte umućena jaja, vaniliju, limunovu koricu i omekšali maslac, te sve dobro promiješajte.
  3. Dodavanje kvasca: U smjesu suhog brašna dodajte pripremljeni kvasac i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Prebacite smjesu na kuku za tijesto i mijesite oko 7-10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i postane glatko.
  4. Podizanje tijesta: Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u namašćenu zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 do 1,5 sat, ili dok se volumen ne udvostruči.
  5. Priprema nadjeva: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte omekšali maslac, smeđi i bijeli šećer, limunovu koricu, sok od limuna i sol. Sve dobro izmiješajte u maloj zdjeli.
  6. Razvlačenje tijesta: Kada se tijesto udvostruči, izvadite ga iz zdjele, probušite da izađe zrak, i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik.
  7. Dodavanje nadjeva: Ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev po cijeloj površini tijesta i čvrsto zarolajte. Odrežite krajeve kako bi rolice bile ujednačene.
  8. Rezanje rolica: Koristeći konac ili vrlo oštar nož, izrežite tijesto na 12 jednakih rolica. Stavite ih u vatrostalnu posudu i ulijte vrhnje između svake rolice.
  9. Drugi rast: Pokrijte rolice plastičnom folijom i ostavite ih na toplom mjestu da se dižu oko sat vremena ili dok ne udvostruče volumen.
  10. Pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite rolice 20-25 minuta dok ne dobiju svjetlozlatnu boju.
  11. Priprema glazure: Za glazuru, pomiješajte omekšali maslac, krem sir, šećer u prahu, limunovu koricu i sok od limuna. Dobro promiješajte dok ne postane glatko.
  12. Završni detalj: Kada su rolice pečene, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih prelijte pripremljenom glazurom.

I to je to! Uživajte u svakoj sočnoj zalogaji ove limun rolice, savršenog okusa i teksture, koja će zasigurno postati omiljeni desert na vašem božićnom stolu.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed