Je li južina zbilja kriva za sve?

Spava mi se cijeli dan. Baš sam umoran iako sam naspavan. Južina je. Boli me glava.’ Koliko smo puta čuli ovakve izjave? Gotovo svakodnevno složit ćete se. Pogotovo, ako se odnose na promjene vremena s kojima se pojedine osobe teško nose. 

Zanimljivo je da i liječnici upozoravaju kako takva stanja nisu rezervirana samo za starije generacije. Naprotiv, pomaknule su se dobne granice, pa sve mlađe osobe postaju meteoropati i mogu patiti od simptoma kao što su: promjena raspoloženja, smanjenje koncentracije i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, poremećaj spavanja, glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, bolovi u mišićima, pogoršanje gastritisa i srčanih bolesti u obliku ubrzanog rada srca, osjećaja lupanja srca i porasta krvnog tlaka.

Zašto postajemo meteoropati?

Stručnjaci ističu da u tome veliku ulogu imaju osjetljivost hipotalamusa i hipofize, ali i globalno zagrijavanje Zemlje, a posljedica su nagle vremenske promjene, izmjena godišnjih doba bez prijelaznog razdoblja, velike oscilacije temperatura, nagle promjene atmosferskog tlaka i vlage u zraku… Da se meteoropate odavno ozbiljno shvaća potvrđuje i nova grana meteorologije . biometeorologija.

južina
Neki baner

Foto: Canva

Što je biometeorologija?

Njezin je cilj na vrijeme upozoriti osobe osjetljive na nepovoljne vremenske uvjete te im savjetovati kako da se zaštite i na što da pripaze. Premda je biometeorologija novija znanost spoznaja o utjecaju vremenskh prilika na zdravlje stara je oko dvije i pol tisuće godina. Naime o utjecaju vremena na ljude pisao je još Hipokrat, otac moderne medicine.

Kako pomoći meteoropatima?

Liječnici preporučuju što više aktivnosti na otvorenom, primjerice bicikliranje i šetnje. Zatim odjeću primjerenu vremenskim uvjetima, tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, izbjegavanje klima – uređaja i propuha. Ali i meditaciju, raniji odlazak na spavanje i kvalitetan san, prehranu bogatu voćem i povrćem. Odnosno nutrijentima kako bi se ojačao imunitet.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed