Otkrit ću vam male savjete velikih majstora bilo da roštiljate na balkonu, u vrtu ili na omiljenoj livadi.
Roštilj
Zvuk cvrčanja mesa na roštilju i ohlađeno pivo u ruci najbolji je recept za sreću, posebice za sunčanih dana. Zaista je tako malo potrebno za sreću, ali da bi sve proteklo kako treba potreban je adekvatan roštilj.
Plinski ili onaj na ugljen, većih ili manjih dimenzija, od inoksa ili kroma – mogućnosti su brojne, a sve ovisi o tome gdje ćete roštiljati i što preferirate.
Roštilj na ugljen daje autentični okus i miris pečenom mesu, pa će se većina mesoljubaca složiti da nema boljeg izbora. Ako vas privlači cijeli ritual pripreme roštilja, uključujući paljenje vatre i čekanje da se ugljen razgori te želite autentičan miris i okus mesa i povrća s roštilja to se može postići jedino roštiljanjem na ugljen.
Ako imate ograničen budžet roštilji na ugljen mogu se naći po iznimno povoljnim cijenama. Oni manjih dimenzija lako se mogu ponijeti na more ili kampiranje, a možete ih koristiti I na balkonu ili terasi, ako živite u stanu.

Klasična marinada
Sastojci:
- ¼ šalice sojina umaka
- 3 žlice meda
- 2 žlice bijelog destiliranog octa
- 1 ½ žlica češnjaka u prahu
- 1 ½ žlice cimeta
- ¾ žlice biljnog ulja
- 2 nasjeckana mlada luka
- 1 žličica mljevenog crnog papra
Priprema 10 minuta:
U velikoj zdjeli pomiješajte sojin umak, med, bijeli destilirani ocat, češnjak u prahu, cimet, biljno ulje, mladi luk i crni papar.
Umočite meso po izboru u marinadu.
Ostavite meso da se marinara u hladnjaku barem četiri sata prije roštiljanja.

Foto: Canva
Teriyaki marinada
Sastojci:
- ½ šalice sojina umaka
- ¼ šalice smeđeg šećera
- ½ šalice narančina soka
- 1 mljevena glavica češnjaka
- 1 žličica mljevenog crnog papra
Priprema 10 minuta:
U maloj zdjeli promiješajte sojin umak, smeđi šećer, češnjak i crni papar.
Dobivenom marinadom prelijte govedinu, svinjetinu ili piletinu.
Prekrijte meso i ostavite ga da se marinara u hladnjaku barem četiri sata.
Što se meso dulje marinira, okus će biti intenzivniji.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.