Domaća pileća juha: Tradicija koja grije dušu

Pileća juha već generacijama zauzima posebno mjesto u našim domovima – kao utjeha za hladne dane, prirodni lijek protiv prehlade ili jednostavno kao obrok pun okusa i topline. Vrijeme je da sami zakoračite u svijet ove čarobne juhe koja miriše na djetinjstvo. Uz klasičan recept, možete je personalizirati dodatkom modernih sastojaka poput kurkume, đumbira, graška ili omiljenog povrća.

Recept za domaću pileću juhu

Sastojci:

  • 1 malo pile ili dijelovi pileta (batak, zabatak, prsa s kosti, vrat)
  • 1 glavica luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 3-4 mrkve
  • 1 lovorov list
  • 1 manji korijen celera
  • 2 korijena peršina
  • 1 list kelja
  • nekoliko zrna papra
  • sol po ukusu
  • svježi listovi peršina
  • voda

Priprema:

  1. Operite i ogulite povrće, te pripremite meso.
  2. U veliki lonac stavite meso i povrće, prelijte hladnom vodom i stavite na srednje jaku vatru.
  3. Kad voda zavrije, pažljivo uklonite pjenu koja se stvori na površini kako biste dobili bistru juhu.
  4. Dodajte lovorov list, zrna papra i sol. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi otprilike 1 sat.
  5. Kada su meso i povrće kuhani, kušajte juhu i prema potrebi dodajte začine.
  6. Procijedite juhu, a meso narežite na manje komadiće. Povrće možete vratiti u juhu ili ga poslužiti zasebno.
  7. Po želji, juhu obogatite domaćim rezancima, knedlicama od griza ili čak rižom. Na kraju pospite svježim peršinom i poslužite toplo.
Pileća juha
Neki baner

Foto: Canva

Savjeti i dodatci za moderniju verziju:

  • Za intenzivniju boju: Dodajte prstohvat kurkume – dat će juhi toplu, zlatnu nijansu.
  • Za dodatnu aromu: Svježi đumbir u komadu možete kuhati zajedno s juhom, a prije posluživanja ga ukloniti.
  • Povrće za raznovrsnost: Grašak, krumpir ili tikvica savršeno se uklapaju u ovu juhu.
  • Za kremastu teksturu: Dio povrća možete usitniti štapnim mikserom i vratiti u juhu.

Zašto je pileća juha toliko posebna?

Pileća juha nije samo ukusna već je bogata nutrijentima koji jačaju imunitet. Aminokiselina cistein, koju nalazimo u pilećem mesu, djeluje protuupalno, dok topli upareni napitak pomaže u smirivanju dišnih puteva.

Neki baner