Pileća juha već generacijama zauzima posebno mjesto u našim domovima – kao utjeha za hladne dane, prirodni lijek protiv prehlade ili jednostavno kao obrok pun okusa i topline. Vrijeme je da sami zakoračite u svijet ove čarobne juhe koja miriše na djetinjstvo. Uz klasičan recept, možete je personalizirati dodatkom modernih sastojaka poput kurkume, đumbira, graška ili omiljenog povrća.
Recept za domaću pileću juhu
Sastojci:
- 1 malo pile ili dijelovi pileta (batak, zabatak, prsa s kosti, vrat)
- 1 glavica luka
- 1 glavica češnjaka
- 3-4 mrkve
- 1 lovorov list
- 1 manji korijen celera
- 2 korijena peršina
- 1 list kelja
- nekoliko zrna papra
- sol po ukusu
- svježi listovi peršina
- voda
Priprema:
- Operite i ogulite povrće, te pripremite meso.
- U veliki lonac stavite meso i povrće, prelijte hladnom vodom i stavite na srednje jaku vatru.
- Kad voda zavrije, pažljivo uklonite pjenu koja se stvori na površini kako biste dobili bistru juhu.
- Dodajte lovorov list, zrna papra i sol. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi otprilike 1 sat.
- Kada su meso i povrće kuhani, kušajte juhu i prema potrebi dodajte začine.
- Procijedite juhu, a meso narežite na manje komadiće. Povrće možete vratiti u juhu ili ga poslužiti zasebno.
- Po želji, juhu obogatite domaćim rezancima, knedlicama od griza ili čak rižom. Na kraju pospite svježim peršinom i poslužite toplo.

Foto: Canva
Savjeti i dodatci za moderniju verziju:
- Za intenzivniju boju: Dodajte prstohvat kurkume – dat će juhi toplu, zlatnu nijansu.
- Za dodatnu aromu: Svježi đumbir u komadu možete kuhati zajedno s juhom, a prije posluživanja ga ukloniti.
- Povrće za raznovrsnost: Grašak, krumpir ili tikvica savršeno se uklapaju u ovu juhu.
- Za kremastu teksturu: Dio povrća možete usitniti štapnim mikserom i vratiti u juhu.
Zašto je pileća juha toliko posebna?
Pileća juha nije samo ukusna već je bogata nutrijentima koji jačaju imunitet. Aminokiselina cistein, koju nalazimo u pilećem mesu, djeluje protuupalno, dok topli upareni napitak pomaže u smirivanju dišnih puteva.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.