Domaća majoneza! Evo kako

Majoneza je emulzija od pet sastojaka – žumanjaka, biljnog ulja, octa, soli i papra. Nerijetko se zbog okusa i boje dodaje i malo senfa. Baza je mnogim umacima od kojih je najpoznatiji tartar s krastavcima, kaparima i lukom.

Priprema je brza, osnovne sastojke lako je nabaviti i povoljne su cijene, ali pri izradi treba biti strpljiv. Naime, ako požurite s dolijevanjem ulja postoji velika šansa da će se sastojci razdvajati. Odvojite 15 minuta vremena I napravite odličnu domaću majonezu!

Domaća majoneza

Sastojci:

  • 3 žumanjka
  • 500 ml suncokretova ulja
  • 40 ml bijelog octa
  • Sol
  • Kajenski papar
Neki baner

Priprema:

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa ih stavite u duboku posudu.

Dodajte ocat i začinite soli i kajenskim paprom.

Postupno dodajte ulje i miksajte dok majoneza ne postane kremasta.

Domaća majoneza

Photo by Sara Cervera

Prebacite u čistu posudu, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte majonezu u hladnjaku.

Neki baner