Majoneza je emulzija od pet sastojaka – žumanjaka, biljnog ulja, octa, soli i papra. Nerijetko se zbog okusa i boje dodaje i malo senfa. Baza je mnogim umacima od kojih je najpoznatiji tartar s krastavcima, kaparima i lukom.
Priprema je brza, osnovne sastojke lako je nabaviti i povoljne su cijene, ali pri izradi treba biti strpljiv. Naime, ako požurite s dolijevanjem ulja postoji velika šansa da će se sastojci razdvajati. Odvojite 15 minuta vremena I napravite odličnu domaću majonezu!
Domaća majoneza
Sastojci:
- 3 žumanjka
- 500 ml suncokretova ulja
- 40 ml bijelog octa
- Sol
- Kajenski papar
Priprema:
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa ih stavite u duboku posudu.
Dodajte ocat i začinite soli i kajenskim paprom.
Postupno dodajte ulje i miksajte dok majoneza ne postane kremasta.

Photo by Sara Cervera
Prebacite u čistu posudu, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte majonezu u hladnjaku.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.