Kopriva je biljka koja nas često podsjeti na djetinjstvo – na pokošene livade, ogrebana koljena i neugodne crvene plikove nakon slučajnog dodira. Ali iza njezinih žarnih dlačica krije se prava riznica zdravlja.
U narodnoj medicini kopriva se koristila za sve – od jačanja krvi do ublažavanja bolova. Stari Egipćani liječili su artritis upravo ovom biljkom, a rimski vojnici trljali su se svježim listovima da potaknu cirkulaciju i ugriju tijelo tijekom hladnih noći na bojištima. Danas je znamo kao supernamirnicu – bogata je željezom, vitaminima A, C i K, kalcijem i magnezijem. Ukratko, prirodni multivitamin iz vrta ili šume.
I dok ju većina poznaje kroz čajeve i juhe, kopriva ima i svoju gourmet stranu. U kombinaciji s kremastim brie sirom pretvara se u sofisticirani rižoto – jelo koje će jednako oduševiti tvoje nepce i goste.
Recept: Kremasti rižoto s koprivom i brie sirom
Sastojci:
- 230 g brie sira
- 170 g svježih listova koprive
- 1 žlica maslinovog ulja
- 70 g maslaca
- 1 srednja glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 300 g arborio riže
- 180 ml bijelog vina
- 1,2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- svježe mljeveni crni papar
- morska sol po ukusu
1. Priprema koprive
Obavezno koristi rukavice! Odvoji listove od stabljike, dobro ih operi, a zatim kratko blanširaj u kipućoj slanoj vodi (1–2 minute). Odmah ih prebaci u ledenu vodu kako bi sačuvali boju i svježinu. Ocijedi, pa lagano stisni rukama da izbaciš višak tekućine.
2. Pire od koprive
Listove prebaci u blender, dodaj žlicu maslinovog ulja i miksaj dok ne dobiješ glatki, zeleni pire nalik pestu.
3. Rižoto baza
Na srednje jakoj vatri otopi 5 žlica maslaca. Dodaj sitno sjeckani luk i češnjak, posoli i pirjaj dok ne postanu staklasti (oko 7 minuta). Umiješaj rižu i kratko tostiraj dok ne postane prozirna.
4. Deglaziranje vinom
Ulij bijelo vino i miješaj dok riža ne upije svu tekućinu.
5. Dodavanje temeljca
Polako, kutlaču po kutlaču, dodaj vrući temeljac. Miješaj i pusti da riža upija tekućinu prije nego što dodaš novu porciju. Kuhaj dok riža ne postane kremasta i al dente (oko 18–20 minuta).
6. Finalni dodir
Umiješaj pire od koprive, a zatim dodaj kockice brie sira. Miješaj dok se ne rastope i povežu u baršunastu kremu. Začini po ukusu svježim paprom i soli.

Foto: Canva
✨ Savjet više:
Za dodatnu svježinu možeš dodati i malo naribane korice limuna ili nekoliko kapi maslinovog ulja prije posluživanja. A ako voliš hrskavost, pospi jelo tostiranim bademima ili pinjolima.
Zašto probati ovaj recept?
Jer je kopriva puno više od biljke koja “pecka” – ona je snažan saveznik zdravlja, a u ovom jelu pokazuje svoje gurmansko lice. Rižoto s brie sirom i koprivom nije samo utjeha na tanjuru, nego i pravo iznenađenje za sva osjetila.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.