Zelena kraljica zdravlja na tanjuru: Kremasti rižoto s koprivom i brie sirom

Kopriva je biljka koja nas često podsjeti na djetinjstvo – na pokošene livade, ogrebana koljena i neugodne crvene plikove nakon slučajnog dodira. Ali iza njezinih žarnih dlačica krije se prava riznica zdravlja.

U narodnoj medicini kopriva se koristila za sve – od jačanja krvi do ublažavanja bolova. Stari Egipćani liječili su artritis upravo ovom biljkom, a rimski vojnici trljali su se svježim listovima da potaknu cirkulaciju i ugriju tijelo tijekom hladnih noći na bojištima. Danas je znamo kao supernamirnicu – bogata je željezom, vitaminima A, C i K, kalcijem i magnezijem. Ukratko, prirodni multivitamin iz vrta ili šume.

I dok ju većina poznaje kroz čajeve i juhe, kopriva ima i svoju gourmet stranu. U kombinaciji s kremastim brie sirom pretvara se u sofisticirani rižoto – jelo koje će jednako oduševiti tvoje nepce i goste.

Recept: Kremasti rižoto s koprivom i brie sirom

Neki baner

Sastojci:

  • 230 g brie sira
  • 170 g svježih listova koprive
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 70 g maslaca
  • 1 srednja glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 300 g arborio riže
  • 180 ml bijelog vina
  • 1,2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • svježe mljeveni crni papar
  • morska sol po ukusu

1. Priprema koprive

Obavezno koristi rukavice! Odvoji listove od stabljike, dobro ih operi, a zatim kratko blanširaj u kipućoj slanoj vodi (1–2 minute). Odmah ih prebaci u ledenu vodu kako bi sačuvali boju i svježinu. Ocijedi, pa lagano stisni rukama da izbaciš višak tekućine.

2. Pire od koprive

Listove prebaci u blender, dodaj žlicu maslinovog ulja i miksaj dok ne dobiješ glatki, zeleni pire nalik pestu.

3. Rižoto baza

Na srednje jakoj vatri otopi 5 žlica maslaca. Dodaj sitno sjeckani luk i češnjak, posoli i pirjaj dok ne postanu staklasti (oko 7 minuta). Umiješaj rižu i kratko tostiraj dok ne postane prozirna.

4. Deglaziranje vinom

Ulij bijelo vino i miješaj dok riža ne upije svu tekućinu.

5. Dodavanje temeljca

Polako, kutlaču po kutlaču, dodaj vrući temeljac. Miješaj i pusti da riža upija tekućinu prije nego što dodaš novu porciju. Kuhaj dok riža ne postane kremasta i al dente (oko 18–20 minuta).

6. Finalni dodir

Umiješaj pire od koprive, a zatim dodaj kockice brie sira. Miješaj dok se ne rastope i povežu u baršunastu kremu. Začini po ukusu svježim paprom i soli.

Kremasti rižoto s koprivom

Foto: Canva

Savjet više:
Za dodatnu svježinu možeš dodati i malo naribane korice limuna ili nekoliko kapi maslinovog ulja prije posluživanja. A ako voliš hrskavost, pospi jelo tostiranim bademima ili pinjolima.

Zašto probati ovaj recept?

Jer je kopriva puno više od biljke koja “pecka” – ona je snažan saveznik zdravlja, a u ovom jelu pokazuje svoje gurmansko lice. Rižoto s brie sirom i koprivom nije samo utjeha na tanjuru, nego i pravo iznenađenje za sva osjetila.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed