Smokve su mnogima omiljeno voće, pa često i prva asocijacija ljetno godišnje doba, donosim vam razloge zašto ih je dobro jesti svaki dan.
Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava
Smokve, posebno zrele bogate su zaštitnim biljnim slojevima. Pomažu spriječiti reakciju kisika s drugim kemikalijama i oštećenje stanica i tkiva.
Mogu podržati zdravi krvni tlak
Smokve se često preporučuju za zdravlje i toniranje crijeva jer djeluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana.

Foto: Canva
Mogu podržati zdravlje kostiju
Smokve su dobar izvor minerala koji su prijateljski prema kostima uključujući kalcij, magnezij i fosfor. Smokve su posebno bogate kalcijem, a neke studije sugeriraju da sadrže 3,2 puta više kalcija nego neko drugo voće.
Mogu poboljšati kvalitetu prehrane i pomoći u kontroli tjelesne težine
Hrana bogata vlaknima pruža osjećaj sitosti i može smanjiti glad i žudnju za hranom dok ključni nutrijenti poboljšavaju upravljanjem krvnim šećerom.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.