Slana rolada od sira, šunke i tikvica – brzo, sočno i efektno jelo

Ako tražiš lagano, ali zasitno jelo koje će oduševiti obitelj ili goste, ova slana rolada je pravo rješenje. Savršena je kao predjelo, glavno jelo uz svježu salatu ili ukusna užina između obroka. Kombinacija tikvica, šunke i raznih sireva daje sočnost, bogat okus i vizualni efekt koji uvijek pobudi apetit.

Ono što ovu roladu čini posebnom jest jednostavnost pripreme i mogućnost prilagodbe sastojaka. Možete dodati začinsko bilje poput peršina, vlasca ili bosiljka, a sir zamijeniti s mozzarellom, cheddarem ili svježim kozjim sirom prema želji.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 2 srednje tikvice
  • 150 g šunke (narezane na listiće)
  • 150 g topljivog sira (gauda, edamer ili po želji)
  • 150 g krem sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice brašna
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo ulja za premazivanje lima

Priprema – korak po korak

  1. Priprema tikvica:
    Tikvice naribajte, posolite i ostavite nekoliko minuta da puste vodu. Nakon toga ih dobro ocijedite – ovo sprječava da rolada bude previše vlažna.
  2. Baza rolade:
    Umutite jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar i ocijeđene tikvice. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Pečenje:
    Smjesu izlijte na lim obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15–20 minuta, dok kora ne porumeni.
  4. Punjenje rolade:
    Kad se kora ohladi, premažite je krem sirom, rasporedite listiće šunke i pospite naribanim topljivim sirom.
  5. Savijanje rolade:
    Pažljivo uvijte roladu pomoću papira za pečenje. Po želji, vratite u pećnicu još 5–10 minuta da se sir dodatno otopi i sve poveže.
Slana rolada od sira, šunke i tikvica

Foto: Canva

Savjeti i varijacije

  • Za više sočnosti: dodajte malo jogurta ili vrhnja u smjesu za biskvit.
  • Za začinjeni okus: pospite smjesu prstohvatom mljevene paprike ili sušenih začinskih biljaka.
  • Vegetarijanska verzija: izostavite šunku i dodajte više različitog povrća ili pečene paprike.
  • Hladna ili topla: rolada je izvrsna i poslužena hladna za piknik ili uz salatu, ali i topla kao glavno jelo.
Slana rolada od sira, šunke i tikvica

Zašto volimo ovu roladu

Neki baner

Ova rolada je brza, efektna i prilagodljiva. Savršena je za obitelj, druženja ili kada želiš pripremiti nešto što izgleda luksuzno, a zahtijeva minimalan trud. Tikvice dodaju laganu sočnost, šunka bogatstvo proteina, a sir spaja sve okuse u savršenu kombinaciju.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed