Zdravo čišćenje: Kako na prirodan način očistiti svoj dom?

Industrijski proizvodi za čišćenje puni su kemikalija koje mogu ugroziti zdravlje, a rješenje su prirodni koje možete vrlo lako sami napraviti.

Industrijski proizvodi

Može li često korištenje industrijskih sredstava za čišćenje ugroziti zdravlje? Stručnjaci kažu da može, a razlog su kemikalije koje se nalaze u raznim proizvodima za čišćenje. One naime mogu prouzročiti astmu, mogu nepovoljno utjecati na reprodukciju i razvoj, izazvati alergije koje variraju od blažih oblika iritacije kože do izraženijih problema s očima, a mogu uzrokovati i glavobolje.

Stručnjaci savjetuju da osobe koje pate od problema sa štitnjačom izbjegavaju kemijska sredstva za čišćenje jer njima mogu dodatno narušiti hormonalni status, ali i ugroziti živčani sustav. Neki, pak istraživanja upućuju na povezanost agresivnih sredstava za čišćenje i karcinoma.

Neki baner

Razlog tomu su toksični sastojci među kojima su formaldehid – nalazi se u deterdžentima, dezinficijensima i omekšivačima rublja, zatim mirisi – posebno su opasni ftalati koji se nalaze u deterdžentima i osvježivačima zraka te glikolni eteri – najčešće ih ima u sredstvima za čišćenje pećnica i stakla. Nepovoljan utjecaj na zdravlje imaju i lužine te sulfati.

Kako sačuvati zdravlje i na prirodan način očistiti dom?

Odgovor su neškodljiva sredstva za čišćenje i deterdženti za pranje rublja i posuđa od prirodnih sastojaka koji se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane, ali i vrlo lako napraviti u kućnoj radinosti.

Glavne su komponente razna eterična ulja, poput lavandina i ružmarina, limun, soda bikarbona, ocat, alkohol, destilirana voda i boraks koji se najčešće koristi za izradu deterdženata.

Čak i jednostavna rješenja poput paste od nekoliko žlica sode bikarbone i vode mogu odstraniti kamenac u kupaonici. Ali i masnoću u kuhinji. Hladnjak se također može učinkovito očistiti pastom od sode bikarbone i limunova soka kao i perilica posuđa u čiji se otvor za deterdžent stave soda bikarbona i ocat tako i u perilicu rublja.

Zdravo čišćenje

Foto: Canva

Ideje za izradu prirodnih sredstava za čišćenje

Izvrsno za kuhinju

  • 100 g sode bikarbone
  • Jedna i pol žlica eteričnih ulja eukaliptusa, klinčića, cimeta I ružmarina
  • 10 kapi eteričnog ulja limuna

Sprej za drveni namještaj

  • ½ šalice alkoholnog octa
  • 2 žlice baznog ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo)
  • 10 kapi eteričnog ulja limuna
  • 5 kapi eteričnog ulja cedra
  • 1 šalica vode

Antibakterijsko sredstvo za čišćenje WC školjke

Pola šalice bijelog octa pomiješati s dvije žlice sode bikarbone ili pola šalice praška za pecivo. U to dodati desetak kapi eteričnog ulja čajevca, pa uliti u bocu s raspršivačem.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed