Tesla, hrvatski Srbin iz Amerike koji je osvijetlio planetu ali ne more balkansku pamet

Kad nemaš para za rat onda vodiš rat oko para. Budući da bi Tesla trebao postati hrvatski 50 cent, nije trebalo dugo da stigne odgovor od Narodne banke Srbije: Ako Hrvatska stavi Teslu na euro, poduzet ćemo aktivnosti.

A aktivnost je, zapravo, krenula puno prije kad se na društvenim mrežama pokrenula inicijativa za monetizacijom Tesle u svrhu munjevitog rasta hrvatskog budžeta u europskom ruhu. Čim sam vidio ono ”podržimo Teslu na euru”, već sam pomislio da je još jedan ponosni Srbin odlučio zaigrati za svoju domovinu Hrvatsku na nogometnom Euru.

Brus, krenula je inicijativa koja uvijek ima bolju virtualnu interakciju na Balkanu od one vezane za partizane, ustaše i četnike. Tesla je oduvijek bio mamac za primitivizam i punjenje praznih stupaca u sezoni krastavaca.

Neki baner

Osobno nemam ništa protiv Tesle na kovanici, no mislim da vrijedi više od 50 centa. Mogao bi bez po frke zasjati na 500 ili tisuću eura. Sad, komšije bi radije da je na evru nego na euru. Kako se NBS prijeti da će poduzeti aktivnosti, to mi je jednako uvjerljivo ko kad bi grtalice izašle usred ljeta na ulice očistiti ceste od snijega.

I naš i njihov i još američki

Ne ide to, brate. Sve što je pametno na ovim prostorima imalo je svjetsku vrijednost. Još uvijek se svi kolju oko Andrića i čiji je on nobelovac. SANU je prisvojio hrvatske gospare pod svoju književnost, a Tesla, rođen u hrvatskoj Austro-Ugarskoj kao pravoslavac, Srbin, ne bi smio biti Hrvat iz Like.

I ovako teško kujemo novac, a sad nam munje i gromovi paraju našu učmalu stvarnost. Srećom, Tesla je, kao gost u Srbiji, bio tek nakratko, te je ocrnjen kao ekscentrik kojeg se umoljava da više ne dolazi u zemlju koja mu je srpska maćeha po hrvatskoj majci. Nešto duže se zadržao u Hrvatskoj, pokupio osnovno znanje (ko danas rad u Excelu) i krenuo putovima Rade Šerbedžije.

Otkad je rasturio Ameriku i osvijetlio ju ko Betlehem, otad bi svi da je on Amerikanac Srbin iz Hrvatske.

Jest da je Šibenik prvi izgradio hidroelektranu i potegnuo struju i rasvjetu uz Teslin blagoslov, no je li to dovoljno da Tesla bude prikovan na kovanicu ko hrvatska dika i prilika usred balkanskih neprilika?

Teslin nećak Kosanović, ispunio je Beograd s dokumentima univerzalnog znanstvenika. FBI je ispunio svoj arhiv njegovim patentima, a mi, mi smo obnovili kuću u Smiljanu. Tesla je tako poznatiji po tome da mu se skeniraju eritrociti ne bi li se ustanovilo ima li na njima otisak šahovnice ili ocila, ili američkog orla negoli od svojih postignuća.

Foto: wikipedia

Mislim da bi Tesla, kad bi vidio sve ovo, pustio eskadrilu golubova na sve nas da nas blagoslove svojim izmetom.

Mi kao i ostatak planete nikada zaista nismo shvatili njegovu veličinu

Nedavno sam, na obljetnicu njegova rođendana, napisao da je on izvanzemaljac. I jest. Taj nadčovjek je činio sve da bi ovaj planet bio bolji, napredniji, zdraviji i jednakiji. Razočarao se čim je otkrio izmjeničnu struju jer su svi, kao i danas, gledali samo na dobit.

Od tada pa do sada mi uporno dokazujemo da od znanstvenih otkrića trebamo posjedovati tek umijeće paljenja vatre. Teslu su odavno prestali zanimati kompleksi malih naroda od kojih je pobjegao u budućnost. Znanstvenik koji je komunicirao s drugim svjetovima i paralelnim svemirima nikada nije ni ne bi trebao pripadati nekome. Baš poput Andrića, on pripada cijelom svijetu. Tko god ga svojata nije shvatio veličinu i bit Tesle.

Nikola Tesla – vanzemaljac

Nitko se nije žalio što je Tesla ”postao” automobil. Sad kad postaje kovanicom, monetom, sad se vodi spor oko ”autorskog prava” nacionalnosti. Tesla nit je Srbin, nit je Hrvat, nit je Amerikanac. On je…IZVANZEMALJAC!

Ne da ga ne možemo prisvajati kao Zemljanina, već ga ni sam svemir ne može prisvajati za sebe jer istovremeno pripada nekolicini svemira. Koliko god vodili ”eurorat” trebali bi prihvatiti činjenicu da bi Tesla morao biti na svim novčanicama ovog planeta jer bez njega bi ostali u mraku ili istosmjernom kratkovodu.

Nažalost, kratkovidni smo. Jedino što bi nas, uistinu, sve trebalo smetati jest to da Tesla ne zaslužuje apoene u centima. A ne, ako već ratujemo oko Tesle, onda on mora imati najveću vrijednost, jer on i je, vodeći se svim svjetskim dostignućima, najveća vrijednost čovječanstva, nauštrb našeg dobro očuvanog primitivizma.

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.