Šutnja nije uvijek zlato – Kako prešućivanje ubija odnos

Sukobi unutar odnosa mogu biti izuzetno teški i iscrpljujući, često dovodeći do zbunjenosti i emocionalne boli. Kad se suočavate s gaslightingom ili situacijama u kojima se druga osoba pretvara da se ništa nije dogodilo, to može dovesti do osjećaja gubitka razuma i povjerenja. Kao i mnogi drugi, i ja sam imao iskustvo s takvim situacijama, gdje je suočavanje s istinom bilo ključno za moje emocionalno ozdravljenje.

Kada se suočavate s osobom koja pokušava izbjeći suočavanje s problemom ili odbija prepoznati vaše osjećaje, važno je pronaći podršku izvan tog odnosa. Ponekad je važno potražiti pomoć od neutralne treće strane koja može pružiti objektivan uvid i pomoći vam da pregledate situaciju iz drugačije perspektive. Osobno sam shvatio da je traženje podrške ključno za očuvanje vlastite emocionalne stabilnosti.

Vlastita dobrobit je prioritet

No, isto tako važno je biti svjestan da je proces suočavanja s istinom može biti izuzetno bolan i zahtijevati hrabrost i emocionalnu snagu. U takvim situacijama, bitno je usredotočiti se na vlastite granice i vlastito emocionalno zdravlje, jer bez toga nije moguće uspostaviti istinski zdrav odnos. Uvijek treba imati na umu da je vlastita dobrobit prioritet, a pristajanje na laži ili nezdrave obrasce ponašanja nije opcija.

Neki baner

Nadalje, bitno je vjerovati u vlastite osjećaje i percipirati situaciju onako kako ju doživljavate. Otvorena i iskrena komunikacija, unatoč bolnim istinama, može biti ključna za uspostavljanje zdravijih odnosa. Samospoznaja i samopouzdanje također su važni jer vas mogu ojačati u vašem nastojanju da se nosite s teškim situacijama.

U konačnici, suočavanje s gaslightingom ili negiranjem istine može biti teško, ali važno je zapamtiti da imate kontrolu nad vlastitim životom i emocijama. Vaša dobrobit i mentalno zdravlje su prioritet, a priznavanje istine ključno je za stvaranje zdravih i ispunjavajućih odnosa. Stoga, guranje problema pod tepih i potiskivanje ljutnje i razočaranja, nije opcija!

Suočite se ako si želite dobro

Osjećaji zbunjenosti i tjeskobe mogu biti preplavljujući u takvim situacijama, ali važno je podsjetiti se da ste vi važni i da zaslužujete zdrav odnos koji se temelji na istini i međusobnom poštovanju. S obzirom na to, suočavanje s teškim istinama može biti korak prema oslobađanju od emocionalne manipulacije i razvijanju snažnijeg osjećaja samopouzdanja.

Ponekad je suočavanje s osobom koja gaslighta ili odbija prihvatiti stvarnost izuzetno iscrpljujuće i emotivno zahtjevno. Ovo iskustvo može biti izazovno i potrebno je vrijeme da se razumije i prihvati. Razgovor s pouzdanim prijateljima ili stručnjacima može pružiti potporu i perspektivu koja vam može pomoći u procesu suočavanja i ozdravljenja.

Postavite granice

Ključno je zapamtiti da se suočavanje s takvim situacijama ne događa preko noći i da zahtijeva vlastitu emocionalnu radnju i samospoznaju. Postupno postavljanje granica i izgradnja zdravih obrambenih mehanizama može biti od presudnog značaja za vašu dobrobit i mentalno zdravlje. Važno je vjerovati u sebe i svoju intuiciju, te se potruditi razviti osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja kako biste se suočili s takvim izazovima.

Šutnja nije uvijek zlato

Photo by Quaid Lagan on Unsplash

Uz sve to, važno je ostati otvorenog uma i biti svjestan da su ljudi složena bića koja često djeluju iz vlastitih obrambenih mehanizama. Ili nedostatka emocionalne svijesti. Razumijevanje njihovih perspektiva može biti ključno za proces ozdravljenja. Ali istovremeno je važno postaviti granice i brinuti se o vlastitim potrebama. Samospoznaja i samopouzdanje mogu biti vaš vodič prema zdravijim odnosima i emocionalnoj stabilnosti.

Šutnja nije uvijek zlato

Kada se suočavate s gaslightingom ili negiranjem stvarnosti unutar odnosa, imajte na umu da zaslužujete istinsku sreću i emocionalnu sigurnost. Uz podršku bliskih prijatelja, stručnjaka ili terapeuta, možete razviti alate za suočavanje s takvim situacijama. I, izgradnju zdravijeg odnosa sa samim sobom. Vaše emocionalno blagostanje je važno. Stoga ključno je ulagati u sebe i svoje osjećaje kako biste izgradili sretniji i ispunjeniji život.

Mario Petar Katušić

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed