Što su snovi? Zašto sanjamo i koliko uopće znamo o snovima?

Snovi mogu biti zabavni, uznemirujući, zastrašujući ili stvarno bizarni. A znate li da svi sanjamo? Uvijek! Čak i ako se tih snova ne sjećamo sljedeći dan. Ali zašto uopće sanjamo? Što snovi znače? 

Što su uopće snovi?

U osnovi snovi su priče I slike koje naš um stvara dok spavamo. Snovi ponekad mogu biti stvarno živopisni. Oni nas mogu usrećiti, mogu nas rastužiti, a mogu nas čak i uplašiti.

Isto tako mogu biti zbunjujući ili posve racionalni. Snovi se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme tijekom spavanja, no živopisni snovi javljaju se tijekom najdublje faze sna tj. REM faze sna kada nam je mozak najaktivniji. Neki stručnjaci kažu da u prosjeku sanjamo najmanje 4 – 6 različitih sna tijekom noći.

Zašto sanjamo?

Neki baner

Postoje mnoge teorije o tome zašto sanjamo, ali nitko nije u potpunosti siguran zašto. Neki znanstvenici kažu da snovi nemaju nikakvu svrhu I da su oni samo besmislene slike koje naš mozak stvara.

Drugi kažu da su snovi potrebni za naše mentalno, emocionalno I fizičko zdravlje što su I mnoga istraživanja potvrdila.

U jednom istraživanju znanstvenici su budili ispitanike neposredno prije nego što su ušli u REM fazu sna. Otkrili su da su oni koji “nisu smjeli sanjati” bili: napeti, anksiozni, depresivni, teško su se koncentrirali, nekoordinirani, počeli su se debljati, ponekad su I halucinirali.

Iz tog razloga mnogi znanstvenici kažu da snovi:

  • Pomažu u rješavanju naših životnih problema
  • Pohranjuju bitne podatke i događanja u dugoročnu memoriju
  • Pomažu u emocionalnoj izgradnji

Sigmund Freud je čak vjerovao da su snovi prozor u našu podsvijest i da snovi otkrivaju naše nesvjesne želje, misli i motivacije. Isto tako smatrao je da snovima zadovoljavamo svoje porive i želje koje su neprihvatljive za društvo. 

Možda u svim teorijama ima nešto istine jer nam ponekad snovi mogu pomoći da razradimo sve događaje i misli koje su se pojavile tijekom dana, a drugi su samo rezultat normalne aktivnosti mozga I znače vrlo malo. Možda i ništa.

Uglavnom, znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti zašto sanjamo.

Što snovi znače?

Baš kao što postoje različite teorije zašto sanjamo, postoje i različiti pogledi o tome što snovi znače. Neki stručnjaci kažu da snovi nemaju veze s našim stvarnim emocijama i mislima. Oni su samo čudne priče koje nemaju nikakve veze s našim normalnim životom.

Drugi kažu (kao i Freud) da snovi odražavaju naše misli i osjećaje – naše najdublje želje, strahove i brige. A to se posebno odnosi na ponavljajuće snove. Pa, ako bi znali pravilno protumačiti svoje snove mogli bi dobiti detaljan uvid u svoje najdublje želje i misli. Mnogi kažu da su došli do svojih najboljih ideja dok su sanjali tako da snovi mogu biti I kanal kreativnosti.

Mnogi znaju imati ponavljajuće snove. Iz noći u noć netko ih proganja, padaju s litice ili se u javnosti pojavljuju potpuno goli. Ova vrsta snova vjerojatno je uzrokovana skrivenim stresom ili zbog anksioznosti. Iako snovi mogu biti slični stručnjaci kažu da su snovi i njihovo značenje jedinstveni za svaku osobu, pa nemojte vjerovati svemu što piše u sanjaricama.

Zašto se pojavljuju noćne more?

Noćne more ili loši snovi često se javljaju i kod djece i kod odraslih. Mogu se pojaviti zbog stresa, strahova, trauma, emocionalnih problema, lijekova ili bolesti.

Ako se vaše noćne more iznova ponavljaju možda vam vaša podsvijest pokušava nešto reći. Poslušajte je. Pokušajte saznati glavni uzrok svojim noćnim morama. No, imajte na umu da bez obzira koliko noćne more bile zastrašujuće one nisu realne.

Što su to lucidni snovi?

Jeste li ikada imali san u kojem ste bili svjesni da sanjate? E, to je upravo lucidan san. Istraživanja su pokazala da je lucidno sanjanje popraćeno povećanom aktivnosti jednog dijela mozga koji inače miruje tijekom spavanja. Zapravo je rad našeg mozga zarobljen između REM spavanja I budnosti.

Neki lucidni snovi mogu čak i utjecati na svoje snove odnosno mijenjati priču. Iako to zvuči kao dobra taktika kako uspješno “pobjeći” noćnim morama, stručnjaci zapravo kažu kako je bolje i zdravije imati prirodne snove.

Zašto teško pamtimo snove?

Možda smo jednostavno tako programirani. Naime, ako bi se sjećali svih snova teško bi razlikovali snove od stvarnih sjećanja. Možemo se sjetiti samo onih snova koji se javljaju neposredno prije buđenja kada se I naš mozak počinje postepeno buditi.

Neki kažu da naš mozak ne zaboravlja snove. Samo ne znamo doći do njih. Snovi su zapravo pohranjeni u našem sjećanju i čekaju da ih pozovemo. Ova teorija mogla bi objasniti zašto se ponekad tijekom dana najednom sjetimo što smo sanjali. Nešto se moralo dogoditi da se taj dio memorije aktivira.

Mali trikovi kako se prisjetiti svojih snova

Probudite se bez alarma. Vjerojatnije je da ćete se sjetiti svojih snova kada se probudite sami od sebe. Kada čujete zvuk alarma mozak se usredotoči na zvuk, a ne na san.

Podsjetite se sjetiti. Prije nego što odete na spavanje recite na glas da se želite sjetiti svojih snova.

Što su snovi

Foto: Canva

Umjesto mobitela pokraj jastuka stavite bilježnicu i olovku. Ako se tijekom noći probudite odmah uzmite bilježnicu i olovku u ruke i zapišite svoje snove.

Čim se probudite mislite na san. Ako nakon buđenja odmah počnete razmišljati o snu bit će vam ga lakše kasnije i zapamtiti.

Snovi su od pamtivijeka fascinirali čovječanstvo, a vrlo je vjerojatno da će to i dalje raditi.

Iako nam je znanost omogućila detaljniji uvid u rad ljudskog mozga možda nikada nećemo znati što uistinu stoji iza naših snova.

No mi zato znamo što ili bolje reći tko stoji iza kvalitetnog odmora – pa mi.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed