Krem juha od šparoga
Sastojci:
- 1 manji luk
- 2 žlice maslinova ulja
- 400 g šparoga
- 500 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice vrhnja za kuhanje
- Sol i papar
Priprema:
Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk, pa dodajte očišćene i narezane šparoge.
Kratko pirjajte uz miješanje još dvije do tri minute.
Prelijte vrućim temeljcem, dobro začinite solju i paprom, poklopite, pa kuhajte 10 – ak minuta dok šparoge ne omekšaju.
Dodajte vrhnje, pa sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Poslužite toplo!
Photo by eat kubba
Tart sa šparogama
Sastojci:
- 250 g lisnatog tijesta
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- 150 g naribanog sira
- 450 g šparoga
- Sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Razvaljano lisnato tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta.
Premjestite ga na lim za pečenje, pa pecite 10 minuta.
Kad ga izvadite iz pećnice premažite ga smjesom maslinova ulja i sitno nasjeckanog češnjaka, pospite naribanim sirom, pa rasporedite šparoge.
Uz rubove ostavite otprilike 2 cm slobodnog prostora.
Vratite tart u pećnicu i pecite još 15 do 20 minuta.
Tijesto bi trebalo poprimiti zlatnu boju, a sir se rastopi.
Photo by Christina Rumpf
Pečene šparoge
Sastojci:
- 400 g šparoga
- 1 češanj češnjaka
- 1 grančica timijana
- 2 žlice maslinova ulja
- Limunov sok
- 50 g parmezana
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- Sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Šparoge operite, odstranite tvrde krajeve, pa ih rasporedite po limu za pečenje.
Dobro ih posolite i popaprite, pospite timijanom, pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom i prelijte maslinovim uljem.
Pecite 10 – ak minuta, ovisno o debljini.
Šparoge izvadite iz pećnice, pokapajte ih limunovim sokom, pa pospite naribanim parmezanom i peršinom.
Poslužite odmah!
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.