Stigle su šparoge, donosimo vam tri odlična recepta!

Sezonsko povrće najbolji je izbor za gastro užitke, a šparoge su posebno drage ljubiteljima pomalo gorkastog okusa koji je garancija da su zdrave. Idealne su i za detoksikacijsku dijetu.

Krem juha od šparoga

Sastojci:

  • 1 manji luk
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 400 g šparoga
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice vrhnja za kuhanje
  • Sol i papar

Priprema:

Neki baner

Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk, pa dodajte očišćene i narezane šparoge.

Kratko pirjajte uz miješanje još dvije do tri minute.

Prelijte vrućim temeljcem, dobro začinite solju i paprom, poklopite, pa kuhajte 10 – ak minuta dok šparoge ne omekšaju.

Dodajte vrhnje, pa sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.

Poslužite toplo!

Photo by eat kubba

Tart sa šparogama

Sastojci:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 150 g naribanog sira
  • 450 g šparoga
  • Sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Razvaljano lisnato tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta.

Premjestite ga na lim za pečenje, pa pecite 10 minuta.

Kad ga izvadite iz pećnice premažite ga smjesom maslinova ulja i sitno nasjeckanog češnjaka, pospite naribanim sirom, pa rasporedite šparoge.

Uz rubove ostavite otprilike 2 cm slobodnog prostora.

Vratite tart u pećnicu i pecite još 15 do 20 minuta.

Tijesto bi trebalo poprimiti zlatnu boju, a sir se rastopi.

Stigle su šparoge

Photo by Christina Rumpf

Pečene šparoge

Sastojci:

  • 400 g šparoga
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 grančica timijana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Limunov sok
  • 50 g parmezana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Šparoge operite, odstranite tvrde krajeve, pa ih rasporedite po limu za pečenje.

Dobro ih posolite i popaprite, pospite timijanom, pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom i prelijte maslinovim uljem.

Pecite 10 – ak minuta, ovisno o debljini.

Šparoge izvadite iz pećnice, pokapajte ih limunovim sokom, pa pospite naribanim parmezanom i peršinom.

Poslužite odmah!

Neki baner