Povijest špinata
K nama je stigao iz Perzije gdje su ga uzgajali prije 2000 godina, pa otuda i nadimak – špinat su 647.g.pr.Kr. zvali “perzijskim povrćem”. Prvi zapisani dokaz o špinatu na Mediteranu zabilježen je u 10. stoljeću, a odmah su ljudi uvidjeli i važnost ovog nježnog povrća.
Primjerice, u starim arapskim medicinskim radovima su i dva agronomska spisa koji opisuju špinat koji je postao popularan ne samo među mediteranskim Arapima već je osvojio i ostale narode i postao poglavar lisnatog zelenila.
Špinat je dobio i vlastiti poseban traktat u 11. stoljeću, a preko Španjolske je 300 godina kasnije predstavljen novim zemljama koje su ga objeručke prihvatile jer je ukusan i zahvalan za uzgoj.
Priprema špinata
Zlatno pravilo je da se špinata priprema samo onoliko koliko će ga vaši ukućani pojesti. Špinat je povrće koje je ukusno i koje će očistiti vaš organizam, pa su ga zato Francuzi prozvali “metlom želuca”. Povrće je to koje je na vašoj strani jer jača, daje snagu i velike količine energije, a sve zbog visokog postotka željeza koje potiče stvaranje novih krvnih zrnaca.
Ipak, nepravilna prehrana može imati i štetna svojstva, pa svakako maknite peteljke prije kuhanja i pripremite špinat s mlijekom ili jogurtom da ublažite djelovanje kiseline.
Idealno je špinat kuhati na pari jer je ovo nježna biljka koja ima čak 91% vode koja se brzo kuha. Stavite ga u posudu za kuhanje na pari ili u cjedilo i stavite u veliki lonac s malo vode i poklopite. Tako ćete sačuvati korisne sastojke, a pravilo je da ga se ne kuha dulje od 5 minuta. Na kraju malo statistike: u 100 g špinata su 22 kalorije i oko 1400 mg raznih minerala: kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora i željeza.
Krekeri od špinata
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g brašna
- 50 g zobenih pahuljica
- Pola žličice praška za pecivo
- Pola žličice soli
- ¼ žličice papra
- 200 g svježeg špinata
- 1 jaje
- 100 ml vode
- 4 žlice maslinova ulja
Foto: Canva
Priprema:
U blenderu sameljite špinat u pire, stavite ga u zdjelu, dodajte jaje, 3 žlice maslinova ulja i dobro promiješajte.
Dodajte brašno i zobene pahuljice, posolite i popaprite, dodajte vodu, umijesite glatko tijesto i oblikujte ga u disk.
Stavite tijesto na list papira za pečenje, preko tijesta stavite drugi list papira, pa između dva papira rastanjite tijesto.
Skupa s donjim papirom premjestite rastanjeno tijesto u lim za pečenje, premažite ga preostalim uljem, izrežite na prutiće i stavite peći u pećnicu ranije zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite krekere 20 minuta.
Slani muffini sa špinatom i sirom
Sastojci za 12 komada:
- 100 g pirova brašna
- 100 g oštrog pšeničnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 200 ml jogurta
- 4 žlice maslinova ulja
- 150 g svježeg sira
- 100 g naribanog gauda sira
- 150 g mladog špinata
- 1 žličica soli
- ¼ žličice papra
- Pola žličice sušenih začina provansalske mješavine
Priprema:
U jednoj zdjeli pjenjačom umutite jaja, dodajte svježi sir, jogurt, naribani sir, maslinovo ulje i svježi mladi špinat (po želji špinat možete prethodno malo nasjeckati) te sve dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, dodajte prašak za pecivo, papar i sušene začine, pa sve dodajte u zdjelu s jajima i sirom.
Miješajte kuhačom dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu, zatim sve rasporedite u kalup za muffine obložen papirnatim košaricama.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.