Proljetni kralj špinat – dva odlična recepta!

Znao je Popaj što je dobro, a kome ćemo vjerovati više nego mornaru. Lagan za pripremu, ukusan i pun vitamina, špinat je pravo osvježenje na vašem proljetnom jelovniku. Divno je imati povrće koje je na proljeće spremno za kuhanje dok ostalo povrće još dozrijeva.

Povijest špinata

K nama je stigao iz Perzije gdje su ga uzgajali prije 2000 godina, pa otuda i nadimak – špinat su 647.g.pr.Kr. zvali “perzijskim povrćem”. Prvi zapisani dokaz o špinatu na Mediteranu zabilježen je u 10. stoljeću, a odmah su ljudi uvidjeli i važnost ovog nježnog povrća.

Primjerice, u starim arapskim medicinskim radovima su i dva agronomska spisa koji opisuju špinat koji je postao popularan ne samo među mediteranskim Arapima već je osvojio i ostale narode i postao poglavar lisnatog zelenila.

Neki baner

Špinat je dobio i vlastiti poseban traktat u 11. stoljeću, a preko Španjolske je 300 godina kasnije predstavljen novim zemljama koje su ga objeručke prihvatile jer je ukusan i zahvalan za uzgoj.

Priprema špinata

Zlatno pravilo je da se špinata priprema samo onoliko koliko će ga vaši ukućani pojesti. Špinat je povrće koje je ukusno i koje će očistiti vaš organizam, pa su ga zato Francuzi prozvali “metlom želuca”. Povrće je to koje je na vašoj strani jer jača, daje snagu i velike količine energije, a sve zbog visokog postotka željeza koje potiče stvaranje novih krvnih zrnaca.

Ipak, nepravilna prehrana može imati i štetna svojstva, pa svakako maknite peteljke prije kuhanja i pripremite špinat s mlijekom ili jogurtom da ublažite djelovanje kiseline.

Idealno je špinat kuhati na pari jer je ovo nježna biljka koja ima čak 91% vode koja se brzo kuha. Stavite ga u posudu za kuhanje na pari ili u cjedilo i stavite u veliki lonac s malo vode i poklopite. Tako ćete sačuvati korisne sastojke, a pravilo je da ga se ne kuha dulje od 5 minuta. Na kraju malo statistike: u 100 g špinata su 22 kalorije i oko 1400 mg raznih minerala: kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora i željeza.

Krekeri od špinata

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Pola žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 200 g svježeg špinata
  • 1 jaje
  • 100 ml vode
  • 4 žlice maslinova ulja
Proljetni kralj špinat

Foto: Canva

Priprema:

U blenderu sameljite špinat u pire, stavite ga u zdjelu, dodajte jaje, 3 žlice maslinova ulja i dobro promiješajte.

Dodajte brašno i zobene pahuljice, posolite i popaprite, dodajte vodu, umijesite glatko tijesto i oblikujte ga u disk.

Stavite tijesto na list papira za pečenje, preko tijesta stavite drugi list papira, pa između dva papira rastanjite tijesto.

Skupa s donjim papirom premjestite rastanjeno tijesto u lim za pečenje, premažite ga preostalim uljem, izrežite na prutiće i stavite peći u pećnicu ranije zagrijanu na 180 stupnjeva.

Pecite krekere 20 minuta.

Slani muffini sa špinatom i sirom

Sastojci za 12 komada:

  • 100 g pirova brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 150 g svježeg sira
  • 100 g naribanog gauda sira
  • 150 g mladog špinata
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice papra
  • Pola žličice sušenih začina provansalske mješavine
Proljetni kralj špinat

Priprema:

U jednoj zdjeli pjenjačom umutite jaja, dodajte svježi sir, jogurt, naribani sir, maslinovo ulje i svježi mladi špinat (po želji špinat možete prethodno malo nasjeckati) te sve dobro promiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, dodajte prašak za pecivo, papar i sušene začine, pa sve dodajte u zdjelu s jajima i sirom.

Miješajte kuhačom dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu, zatim sve rasporedite u kalup za muffine obložen papirnatim košaricama.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Neki baner