Postoji li zaista povezanost? Zakon privlačenja i kvantna fizika?

Zakon privlačenja je ideja koja se obično pripisuje novijim duhovnim i osobnim razvojnim učenjima, a nije direktno povezana sa sferom kvantne fizike.

U kvantnoj fizici, postoji niz teorija koje se bave različitim fenomenima koji se odvijaju na razini subatomske čestice i kvantnog polja. Jedna od takvih teorija je kvantna elektrodinamika, koja opisuje interakciju čestica sa elektromagnetskim poljem.

U kontekstu kvantne elektrodinamike, postoji pojam virtualnih čestica koje se pojavljuju i nestaju u prostoru. Te čestice su nazvane “virtualnim” jer nisu trajne i ne mogu biti detektirane izravno eksperimentalno. Međutim, njihov utjecaj na električna i magnetska polja je mjerljiv i osjetljiv na eksperimentalno promatranje.

Neki baner

Koncept privlačenja u duhovnoj i osobnoj razvojnoj sferi obično se odnosi na ideju da osoba može privući ono što želi u svoj život putem svojih misli i osjećaja. U tom smislu, ne postoji izravna veza između zakona privlačenja i kvantne fizike.

Međutim, neki autori i istraživači pokušavaju uspostaviti veze između tih ideja, pružajući različite interpretacije kvantne fizike kako bi podržali ideju zakona privlačenja. Međutim, te interpretacije nisu uvijek znanstveno utemeljene i često su kontroverzne u znanstvenoj zajednici.

Koja je zapravo definicija zakona privlačenja?

Definicija zakona privlačenja može varirati ovisno o tome koga pitate. Jer je to ideja koja se često povezuje s duhovnošću i osobnim razvojem. Međutim, u osnovi, zakon privlačenja tvrdi da su naše misli i osjećaji sposobni utjecati na stvari koje se događaju u našem životu.

Prema toj ideji, ako usredotočimo svoje misli i osjećaje na ono što želimo u životu, poput uspjeha, ljubavi, zdravlja i sreće, privući ćemo te stvari u svoj život. S druge strane, ako se usredotočimo na negativne stvari i osjećaje, poput straha, ljutnje ili tuge, privući ćemo više negativnosti u svoj život.

Ova ideja naglašava važnost pozitivnih misli i osjećaja. Također pretpostavlja da univerzum funkcionira na takav način da nam vraća ono što dajemo. Kritičari, kao što smo već spomenuli, smatraju da ova ideja može biti štetna.

zakon privlačenja i kvantna fizika
Photo by Sergey Makashin

Što o tome misli znanstvena zajednica?

Većina znanstvene zajednice smatra da nema dokaza koji bi podržali ideju da zakon privlačenja djeluje na način na koji ga opisuju duhovna i osobna razvojna učenja.

Koncept zakona privlačenja temelji se na ideji da pozitivne misli i osjećaji mogu privući pozitivne stvari u naš život, dok negativne misli i osjećaji mogu privući negativne stvari. Međutim, znanstvena istraživanja nisu pronašla dokaze koji bi podržali tu ideju.

Na primjer, istraživanja o utjecaju pozitivnog razmišljanja na zdravlje pokazala su da pozitivno razmišljanje može imati neke prednosti, ali ne i da može izliječiti bolesti ili privući značajne životne promjene. Također, nema dokaza koji bi podržali ideju da kvantna fizika može objasniti zakon privlačenja.

Iako neki autori i istraživači pokušavaju povezati zakon privlačenja s kvantnom fizikom, takve interpretacije nisu uvijek utemeljene na znanstvenim dokazima i obično se smatraju kontroverznima u znanstvenoj zajednici. Stoga, većina znanstvenika smatra da zakon privlačenja nije znanstveno dokazan koncept.

Najveći zagovornici zakona privlačenja

Zakon privlačenja je ideja koja je popularna među nekim duhovnim učiteljima, životnim trenerima i motivacijskim govornicima. Najveći zagovornici ove ideje često su autori popularnih knjiga i predavanja, poput Rhonde Byrne, autorice knjige “Tajna” (The Secret). Također i Esther Hicks, autora knjige “Zakon privlačenja: Uputstvo za primjenu” (The Law of Attraction: The Basics of the Teachings of Abraham). Te Louise Hay, autorice knjige “Mogućnost iscjeljenja” (You Can Heal Your Life).

Međutim, važno je napomenuti da ovi autori nisu znanstvenici i njihove tvrdnje o zakonu privlačenja nisu znanstveno utemeljene.

Ideju neki smatraju štetnom

Neki kritičari tvrde da ideja zakona privlačenja može biti štetna jer može dovesti do preuzimanja krivnje i osjećaja srama za situacije koje su izvan naše kontrole, poput bolesti ili gubitka posla. Ova ideja naglašava važnost pozitivnih misli i osjećaja, tvrdeći da oni mogu privući pozitivne stvari u naš život, dok negativne misli i osjećaji mogu privući negativne stvari.

Međutim, u stvarnosti, postoji mnogo faktora koji utječu na situacije u našem životu. Mnogi od njih su izvan naše kontrole. Primjerice, zdravlje ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući genetiku, okoliš i slučajnosti. Gubitak posla također može biti uzrokovan vanjskim čimbenicima. Poput ekonomske recesije ili restrukturiranja tvrtke, a ne nužno zbog negativnih misli ili osjećaja pojedinca.

Stoga, kritičari tvrde da ideja zakona privlačenja može biti štetna jer može dovesti do krivnje i osjećaja srama za situacije koje su izvan naše kontrole. Također može dovesti do nedostatka empatije prema drugim ljudima koji se bore s teškim situacijama u životu.

Međutim, kritičari također ne mogu tvrditi da zakon kao takav ne postoji i da ne djeluje

Kritičari ne mogu tvrditi sa sigurnošću da zakon privlačenja ne postoji ili da ne djeluje. Međutim, znanstvena zajednica smatra da nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi podržali ovu ideju.

U kvantnoj fizici postoje neki fenomeni, poput kvantne povezanosti i kvantnog tuneliranja, koji se često povezuju s idejom zakona privlačenja. Međutim, ovi fenomeni se ne povezuju s idejom da pozitivne misli i osjećaji mogu privući pozitivne stvari u naš život.

Stoga, dok je moguće da postoji neka vrsta zakona privlačenja u kvantnoj fizici, ideja da pozitivne misli i osjećaji mogu utjecati na stvari u našem životu nije znanstveno dokazana. Kao što smo spomenuli, neki kritičari smatraju da ova ideja može biti štetna. Jer može dovesti do preuzimanja krivnje i osjećaja srama za situacije koje su izvan naše kontrole. Stoga, važno je biti oprezan kada se radi o ovoj ideji.. I važno je razumjeti da postoji mnogo čimbenika koji utječu na situacije u našem životu. Ne samo naše misli i osjećaji.

zakon privlačenja i kvantna fizika
Photo by Gustavo Fring

Zaključak?

Zaključno, ideja zakona privlačenja je kontroverzna i nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili njezinu valjanost. Dok postoje neki fenomeni u kvantnoj fizici koji se povezuju s ovom idejom, oni se ne povezuju s idejom da pozitivne misli i osjećaji mogu privući pozitivne stvari u naš život.

Iako je važno biti pozitivan i usredotočen na ono što želimo u životu, važno je također shvatiti da postoji mnogo čimbenika koji utječu na situacije u našem životu. Ne samo naše misli i osjećaji. Stoga, umjesto da se fokusiramo isključivo na pozitivnost i zakon privlačenja, možemo se usredotočiti na praktične korake koje možemo poduzeti. A sve kako bismo postigli svoje ciljeve i ostvarili sreću i zadovoljstvo u životu.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed