Pad drona pretvorio nas je u rusofile i ”slavaukrajince’

Pad bespilotne letjelice sovjetske proizvodnje TU-141 srećom pa je prošao bez žrtava. Nakon što je otkriven razlog snažne eksplozije kraj Studentskog doma ‘Stjepan Radić’ svima nam se sledila krv u žilama. Dron, za koji su svi mislili da je neka mala sitna lebdjelica, postala je grdosija od 14 metara teška 6 tona. Ne želimo ni zamisliti što bi se dogodilo da je taj ”leteći autobus” pogodio dom prepun mladih ljudi. Okolo su i stambene zgrade.

Pad drona proizvedenog u prošlom stoljeću otkrio je sav jad i bijedu lažne unutrašnje i međunarodne sigurnosti. Dok ovo pišem opet je krenulo prepucavanje između predsjednika i premijera.

Egzaktnih podataka nema, no ministar obrane Banožić izašao je u medije sa svojim informacijama bez prethodnog dogovora s premijerom no i s vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga RH predsjednikom Milanovićem. Ustvrdivši da je letjelica bila opremljena bombom postao je glavnom vijesti u stranim medijima. Svi ga citiraju i dižu tenzije.

Neki baner

Naravno, predsjednikova primjedba o naslikavanju vladajuće vrhuške oko ”grabe” dva dana nakon pada letjelice itekako stoji. Žalosna je činjenica da se ovakve situacije koriste u samopromotivne svrhe. No, nije to naš izum. Amerikancima je to k’o ”dobar dan”. Nažalost, nama nikako da svane ”dobar dan”. Razgovaram s mladim ljudima i osjećam kako pucaju. Mi smo se na ova ”s**nja” navikavali godinama.

Jede nas pandemija-potres-rat situacija

Od potresa šezdesetih, pandemije i recesije sedamdesetih, od nestašica potrepština i goriva osamdesetih do rata 90-tih. Mladima je danas puno teže. Otvorene granice ponudile su izobilje, kredite koje ne ”jede” inflacija, nezaposlenost, besparica i uz sve to paket aranžman u dvije godine pandemija-potres-rat. Još jedna izgubljena generacija koja ne zna kamo bi se svrstala. Mnogi bez prijatelja, osamljeni, uplašeni i s brojnim psihosomatskim poremećajima i bolestima.

Stoga i ne čudi zabrinjavajući sociološki krah koji rezultira polarizacijom. Pad drona nas je opet pretvorio u rusofile i ”slavaukrajince”. Prvo smo bili seizmolozi, potom ratni stratezi, a sad smo i balističari. Još letjelica nije bila ni izvađena iz ”grabe”, a mrežom je krenulo osuđivanje onih koji se boje ruske odmazde zbog hrvatskog svrstavanja na stranu Ukrajine.

Već su krenule teorije da će nas sada Rusi bombardirati i napraviti invaziju na Hrvatsku. Drugi dan, ovisno o izjavama stručnjaka i političara, teorija je bila da su nas Ukrajinci namjerno gađali ne bi li uvukli NATO u sukob i brzinski ”zatvorili” nebo nad Ukrajinom. Dok i Rusi i Ukrajinci negiraju lansiranje letjelice koja je ”greškom” preletjela tri NATO države,

Hrvatska je samoj sebi dokazala koliko je, zapravo, slaba i uljuljkana u lažnu sigurnost vojne alijanse. Rupa je na sve strane, a domovina se ne može braniti PlayStationom i praćkama. Trebat će itekako strateški proučiti manjkavosti naših obrambenih mogućnosti te donijeti brze i važne odluke da bi se barem malo mogli osjećati sigurnima. Pritisnuti teškom ekonomskom situacijom u nas i u svijetu,

Dolaze nam teški dani

Hrvatska će se morati odlučiti za prioritetnu alokaciju državnog novca te potpora. Posebice vezano uz sve grane poljoprivrede, voćarstva, stočarstva. Pandemijski test samodostatnosti otvorio nam je širom oči.

Dolaze još teži dani. Nedostajat će goriva. Bit će teško. Svima. Sada više nego ikad treba predvidjeti moguće katastrofalne posljedice izazvane manjkom potrepština te na vrijeme reagirati. Reakcija NATO-a daje naslutiti da će mnogi biti prepušteni sebi samima.

Pad drona
Photo by Tong Su on Unsplash

U takvoj konstelaciji odnosa postajemo sami kovači svoje sreće. Između teških društvenih uzdaha sve više je ”teorija zavjere”. U kakofoniji informacija svi su u pravu. Činjenica je da od svih, najviše profitira posustala ekonomija SAD-a.

Izvozit će hranu, oružje, municiju, naftu, plin k’o i u Drugom svjetskom ratu. No apologija Putinova ”oranja” Ukrajine te masovno ubojstvo civila graniči s ludošću. Svatko normalan stao bi na stranu mira, a ne rata. Pitanje je; kome od taštih, iskompleksiranih lidera mir uopće treba i koristi?

Neki baner