Od jutra do mraka: Kuhana šunka!

Može biti doručak, ručak ili večera. Ljubi se s mladim lukom, rotkvicama, hrenom, šparogama, jajima… Jedemo je toplu, hladnu, u kruhu, za Uskrs i poslije blagdana. Donosim vam nekoliko savjeta kao naš mali doprinos vašem druženju sa šunkom.

Nema Uskrsa bez kuhane šunke. Ali kako je pripremiti da bude savršena, sočna i onih neodoljivih okusa? Prvo odabir je važan. U kulinarstvu pod šunkom mislimo samo na obrađeni svinjski but, no za Uskrs se može kuhati i lopatica.

Prilikom kupnje obratite pažnju na vrstu mesa koje kupujete. Naime osim svinjskog mesa danas su u ponudi i malomasne verzije od pilećeg ili purećeg mesa za sve one koji žele unijeti nešto manje kalorija. Prije kuhanja šunku namačite 24 sata u hladnoj vodi kako bi izvukla sol, a meso omekšalo.

Neki baner

Photo by Сергей Орловский

Koliko se kuha?

Mnoge pakirane šunke već su termički obrađene, pa se mogu odmah jesti no zbog boljeg okusa i teksture dobro je dodatno ih prokuhati. Šunku zarolajte, vežite je konopcem kako bi zadržala oblik, isperite u hladnoj vodi, možete maknuti kožu, no ostavite tanki sloj potkožnog masnog tkiva.

Šunku stavite u lonac, pa ulijte hladnu vodu dok je ne prekrije. Lonac stavite na umjereni izvor topline i polagano zagrijavajte. Kad voda počne ključati mjerite vrijeme – koliko je kilograma toliko se sati kuha.

Koji začini?

Dodajte par zrna papra, listove lovora, ali vodu ne solite. Možete trećinu hladne vode zamijeniti bijelim vinom. U lonac sa šunkom hrabriji mogu ubaciti komadiće đumbira, klinčić ili zvjezdasti anis. Kad je šunka kuhana mora se odmoriti. Ostavite je da se potpuno ohladi u vodi koja se kuhala jer će tako zadržati sočnost. Kasnije tu vodu bacite.

Kako je sačuvati?

Kuhanje šunke traži vremena, pa računajte da se skuhana sporo hladi te je pripremite dan ranije. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima nakon što ste je omotali aluminijskom ili prijanjajućom folijom kako bi sačuvala vlažnost.

Možete je tako zamotanu pritisnuti težim predmetom kako bi zadržala formu i ne bi se raspadala pri rezanju. Ostaci šunke u hladnjaku mogu stajati i ostati svježi tri do četiri dana.

A poslije Uskrsa?

Narezanu na ploške koristite za sendviče, a na kockice sa šparogama za omlet. Možete je dodati u francusku salatu.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed