Nepripremljeni za nepotizam na tržištu rada

U novinama, stručnoj literaturi i na Internetu možete pronaći jedan mali milijun tekstova o tome kako se uspješno spremiti za razgovor za posao. Kako ostaviti super dojam, predstaviti sebe, svoje kvalitete i životopis u najboljem svjetlu. Ako ste u dvadesetima. završili ste fakultet i tražite posao, pretpostavljate da će sve biti regularno i da će „stručni sud“ donijeti odluku u skladu s najboljim kompetencijama kandidata. I tako odete na intervju za posao, ali ono što vam nisu rekli su neke od ovih mogućnosti.

Podobni ljudi

Tamo, na mjestu koji bira zaposlenike, pogotovo u državnim institucijama, moguće je  da sjede ljudi bez kompetencija i znanja, s lažnim ili kupljenim diplomama. Samo zato što su bili „nečiji.“ Rodbinske veze, kumstva, bliska prijateljstva, dobro uhodana stvar u zemljama Jugoistočne Europe.

Još ako su arogantni i bahati, poljuljat će vam i ono malo samopouzdanja koje imate. Iako se  držite čvrsto, ponavljate kako vjerujete u timski rad i zdravu konkurenciju, nadahnuće i motivaciju, predložite nekoliko inovativnih ideja, a niste svjesni da ste njima zapravo konkurencija, i da vas možda neće zaposliti zato što imate svježinu, entuzijazam, inteligenciju, empatiju, smisao za suradnju.

Neki baner

To im predstavlja problem jer se njima gaće tresu od straha da će biti zamijenjeni. Stoga, ako vas ponovo ne pozovu, ovo može biti razlog. Ne zato što niste dovoljno dobri, pametni ili obrazovani, možda ste prekvalificirani. Neka vas njihovo odbijanje ne obeshrabri, nego neka vam osnaži karakter.

Zašto mladi odlaze

Žene nisu upozorili da će ih poslodavci pitati o bračnom statusu, o planiranju obitelji, da će od njih tražiti sex u zamjenu za posao ili povišicu, Muškarce, pogotovo mlade nisu upozorili da će frustriranim šeficama pred menopauzu donositi doručak i dijetne čajeve. Mladim novinarkama, glumicama, voditeljicama nisu rekli da će tražiti njihove fotografije u kupaćem kostimu jer sex prodaje proizvod. Uvjerili su nas da su šefovi određenih korporacija, institucija moralne vertikale u društvu.

Nauče nas osnove, napisati životopis u kojem nabrojite sve diplome, certifikate, dodatne edukacije, volontiranja, radna iskustva, međutim ne kažu otvoreno da trebamo biti članovi vladajuće stranke, To nas tek pitaju na takvim razgovorima za posao, da pokažemo stranačku iskaznicu. Da pokažemo kako podržavamo njihove ideje i kako im dajemo potporu na izborima.

Možda ni to neće biti dovoljno, ako netko naš nije blizak s visokim krugom stanke. Ovakva pitanja su jedan od glavnih uzroka zašto mladi masovno odlaze. Željni su da netko cijeni njihov rad, trud, volju, entuzijazam i da  se to pokaže i na platnoj listi.

Toksična radna okolina

Nisu nas upozorili na loše međuljudske odnose, na podmetanja, na podbadanja, na svađe i sukobe  na radnom mjestu, na nepodnošljivu količinu stresa. Nisu rekli da otrovna atmosfera izjeda sve potencijale ljudskih resursa i davi mogućnost napredovanja. Gura u propast. A na kraju žrtve budu ovi novi, samo zato što su novi i na meti su ogorčenih starijih kolega. Nataložila se ljuštura negativne energije, svjedočite omalovažavanju, vrijeđanju, ponižavanju, zlostavljanju.

Krivi ste što postojite, što dolazite na posao, svaki pokušaj neformalnog druženja bude ugušen, O svemu ovome treba razgovarati i pripremiti mlade ljude da se suoče s ovim i da se pokušaju izboriti za sebe.

nepotizam na tržištu rada
Photo by Icons8 Team on Unsplash

Mobing na poslu

Na studiju vas nitko nije pripremio da ćete šefu nositi kavu, kupovati doručak, asistirati, rješavati privatne probleme (zvati supružnike u vezi djece i slično) odnosno da ćete raditi sve osim vašeg posla.

Nisu vas pripremili na moguća iživljavanja, pasivnu agresiju, ucjene, prijetnje i moguću psihičku torturu na poslu. Nisu vas pripremili da ćete posao nositi kuću i a ćete se morati odricati. Međutim, važno je da za vrijeme svega ovoga, steknete svoje samopoštovanje i da se zauzmete za sebe. Nitko vam ne može zabraniti da se borite za sebe, a na kraju ćete odlučiti  je li vaša borba bila vrijedna.

Morate odrediti vaše granice, morate se istaknuti i braniti svoje ideje. Ne smijete dopustiti da vas strah zarobi, jer onda nikada nećete izaći iz čahure. To će dati motiv vašim nadređenima da vas iskorištavaju, a za vaše rezultate preuzmu zasluge, čak i dobiju promaknuća.

Ne smijete odustati, trebate se boriti za sebe, trebate biti ustrajni, iako možda date otkaz, barem ostavite trag da ste bili sposobni i vrijedni. Da ste zaslužili poštovanje, budite fer i korektni i pokušajte se braniti. Ako je situacija nepodnošljiva, onda otiđite, ali otiđite časno i čistog obraza. Jer ćete vi biti oni koji će bez stida i srama, moći gledati u oči.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed