Ako ovog vikenda razmišljate o roštiljanju, onda je ovo recept za vas!
Sastojci:
- 2 šalice kečapa
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice jabučnog octa
- 1/4 šalice vode
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 2 žlice senfa
- 2 žlice dimljene paprike
- 1 žlica čilija u prahu (opcionalno, za dodatnu ljutinu)
- 1 žlica soli
- 1 žlica crnog papra
- 1/2 žlice luka u prahu
- 1/2 žlice bijelog luka u prahu
Uputstvo:
- U srednjoj posudi, pomiješajte kečap, smeđi šećer, jabučni ocat i vodu. Dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Dodajte Worcestershire umak, senf, dimljenu papriku, čili u prahu (po želji), sol, crni papar, luk u prahu i bijeli luk u prahu.
- Temeljito promiješajte sve sastojke da se sjedine.
- Stavite posudu na štednjak i zagrijte je na srednjoj vatri. Kad počne ključati, smanjite temperaturu i ostavite umak da lagano krčka.
- Kuhajte umak oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane gušći i bogatog okusa.
- Maknite umak s vatre i ostavite ga da se malo ohladi.
- Kada se umak ohladi, prebacite ga u staklenku ili bocu za čuvanje.
Vaš klasični barbecue umak je spreman! Možete ga koristiti kao umak za roštilj, marinadu ili preljev za razna mesna jela. Umak se također može čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana. Uživajte!
Photo by Z Grills Australia on Unsplash